Gratis verzending vanaf €20

Opvoedproblemen nader verklaard

Handboek Methodische Ouderbegeleiding (deel 3)
Complete herziening van Eert uw Vaders en uw Moeders

Alice van der Pas  

ISBN 9789088503979 | 200 pagina's | Paperback | 3e druk 2019
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

  • Fabels en feiten over kinderen, ouders en opvoeding
  • 'De uitdaging van een blaamvrij verklaringsmodel'
  • Het nut van beschermprocessen


Hoe komen ouders in de problemen? Het antwoord zit verborgen achter een gordijn van fabels over kinderen, ouders en opvoeding. In dit boek wordt het gordijn opzij geschoven en krijgt de lezer de feiten voorgelegd. Hieruit blijkt dat een kind grootbrengen niet alleen interessanter is dan wat men er doorgaans overleest, maar vooral minder voorspelbaar en minder controleerbaar.

Hoe komt het bijvoorbeeld dat de ene ouder níet in de problemen komt en de andere wel, terwijl ze allebei even goed of slecht zijn toegerust voor het ouderschap en even moeilijke kinderen hebben? Alice van der Pas beargumenteert dat niet ouders of het kind bepalen of het lukt om een kind goed groot te brengen, maar dat zogenaamde 'bufferprocessen' een minstens zo belangrijke rol spelen.
Wanneer hulpverleners hun aandacht anders richten - minder op ouder en kind, en meer op de processen die én kinderen én ouders moeten beschermen - zullen zij minder moeite hebben met 'moeilijke ouders', en ouders minder moeite met hulpverlening.

Na het succesrijke Naar een psychologie van ouderschap voert dr. Alice van der Pas in dit boek de lezer mee naar een absoluut nieuwe manier van denken over 'problemen' van ouderschap. Heikele onderwerpen gaat zij daarbij niet uit de weg. Zij schrijft voor de beroepskracht die met ouders of kinderen werkt, maar het algemene karakter van dit boek en de toegankelijke stijl maken het ook voor ouders uitdagende leesstof. Het gaat tenslotte over hen!
 

Reviews

"Zeer herkenbaar voor iedere JGZ-er beschrijft Van der Pas hoe de realiteit van kinderen anders is dan de mantra 'met de meerderheid van de jeugd gaat het goed', maar ook zet ze je stevig aan het nadenken over wat ouderschap eigenlijk is, over aannames en vooroordelen die ook in jeugdgezondheidszorg heersen en deze nodeloos belemmeren. Loepzuivere beschrijvingen van de werkvloer van het opvoeden brengen de theorie heel dichtbij: ik zie in vele voorbeelden mijn eigen gemodder als ouder langskomen en herken vooral onnoemelijk veel ouders en hun werkvloer uit mijn dagelijks werk. Eert uw Vaders en uw Moeders boeit en prikkelt."
- Els Jonker, jeugdarts, in JA! (het blad van de jeugdartsen) over de vorige druk die verscheen onder de titel Eert uw Vaders en uw Moeders (2005)

"Een boek wat op ieder JGZ-nachtkastje hoort te liggen!"

"In dit boek wordt het gordijn van fabels opzijgeschoven en krijgt de lezer heel andere feiten voorgelegd. Hieruit blijkt dat een kind grootbrengen niet alleen interessanter is dan wat men er doorgaans over leest, maar vooral minder voorspelbaar en minder controleerbaar."
- Uit een recensie van Kinderwijzmagazine.nl

Cursussen bij dit boek

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Ouderbegeleiding


Gerelateerde video