Gratis verzending vanaf €20

Filosoferen op het bord

met kinderen van 10-12 jaar

Nanda van Bodegraven   Tamar Kopmels  

ISBN 9789088504303 | 144 pagina's | Paperback | 1ste druk
Deze uitgave is digitaal beschikbaar
op pedagogiekdigitaal.nl

Omschrijving

Hebben dieren eigen verantwoordelijkheid? Hoeveel geld is genoeg? Van wie is de aarde? Wie is de baas van je wil? Wat mag je doen met een vijand?

Filosoferen op het bord is een methode om speels en stapsgewijs dit soort vragen te onderzoeken met een groep kinderen tussen 10 en 12 jaar. Doel is dat de kinderen eraan gewend raken gedachten uit te wisselen en na te denken over de vragen en de dilemma’s die het leven biedt. Zo kunnen ze een eigen persoonlijke visie ontwikkelen op wat belangrijk is in het leven. De belevingswereld van kinderen staat steeds centraal. De aanpak is geschikt voor alle opvoeders en scholen die met open vizier kijken naar de levensvragen die op het pad van kinderen komen.

De unieke werkwijze op het (digi)bord zorgt voor een overzichtelijk en toegankelijk filosofisch onderzoek. Dit boek biedt achttien inspirerende thema’s als natuur, vrienden en planeet aarde. Ieder thema start met een verhaal over de belevenissen van vier kinderen. De duidelijke structuur van Filosoferen op het bord, de sprankelende opdrachten en de handreikingen in dit boek maken filosoferen met kinderen een avontuur!
 

Recensie
Dit praktijkboek filosoferen met kinderen van 10-12 jaar, bestemd voor begeleidende leerkrachten en ouders, bevat achttien thema's die uitgaan van levensvragen die aansluiten bij de wereld van kinderen. Alle thema's (onder andere dieren, geld, geluk, lijden, vijanden etc.) worden op dezelfde manier aangeboden: beginnen (persoonlijke verkenning), filosoferen (abstractere verkenning), verdiepen (andere invalshoek) en verwerken (persoonlijke verwerking). Bijzonder aan dit boek is dat steeds het digibord als hulpmiddel wordt gebruikt. Na een uitgebreide inleiding over de werkwijze volgen de thema's, inclusief de vele werkbladen die ook via de begeleidende website te downloaden zijn. Achterin staan nog wat aanvullende tips. Het onderwerp en ook de werkwijze sluiten aan bij de actuele behoefte op basisscholen om zich met filosoferen bezig te houden. De gekozen werkwijze is niet moeilijk, de aanwijzingen in het boek zijn helder verwoord.
Een actuele, inspirerende en praktische uitgave.

NBD Biblion

Downloads
Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar.

Lees hieronder het artikel verschenen in Basisschool magazine

 

 

Nieuwsbrief

Uitgeverij SWP nieuwsbrief