Gratis verzending vanaf €20

Ontwikkelingspsychopathologie

Stoornissen en belemmeringen

Dr. Martine F. Delfos  

ISBN 9789088509452 | 416 pagina's | Paperback | 8e geheel herziene druk 2020
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Omdat de handboeken als de dsm en de icd vastgelopen zijn, zoals nu duidelijk wordt aangegeven in de vijfde versie van de dsm, is er dringend behoefte aan een andere vorm van diagnostiek. Niet meer gebaseerd op het onderzoeken van classificaties om die om te zetten in diagnoses, maar om de mens als geheel in beeld te zien met alles wat bijdraagt en heeft bijgedragen aan het zijn nu en de problematiek waar men tegenaan loopt. Een omvattende diagnostiek van een kind of jongere: dat is het doel van dit boek. Vanaf het begin als zodanig opgesteld, maar in deze achtste druk daadwerkelijk een grondig diagnostisch alternatief biedend.

Ontwikkelingspsychopathologie over de ‘abnormale’ ontwikkeling bevat een uitgebreid overzicht van de verschillende stoornissen en belemmeringen die gedurende de ontwikkeling van een kind kunnen optreden. Niet alleen beschrijvingen van stoornissen, maar ook en vooral in-diepte beschrijving van de problematiek die eraan ten grondslag ligt, van ontwikkelingsstoornissen tot aan seksueel misbruik.

De verschillende bronnen die aan het ontstaan van stoornissen en belemmeringen ten grondslag liggen – aanleg, rijping en omgevingsfactoren – worden uitvoerig besproken. De beschrijving van de stoornissen is gebaseerd op de vijfde versie van de DSM, invloedrijke handboeken en recent wetenschappelijk onderzoek. Dit geldt ook voor belemmeringen.

Het boek bestaat uit drie onderdelen. Het eerste deel geeft een samenvattend overzicht van de normale ontwikkeling, noodzakelijk om de verstoorde ontwikkeling te kunnen plaatsen en begrijpen. In het tweede deel komen de verschillende bronnen van verstoorde ontwikkeling aan bod – zo wordt onder andere ingegaan op de lichamelijke ontwikkeling, rijping van het centrale zenuwstelsel, psychotrauma’s, seksueel misbruik, culturele factoren en de rol van de opvoeding en het hoofdstuk met en over de classificaties van de vijfde DSM. Het derde deel gaat in op de problematiek van de diagnostiek, hulpverlening en het (speciaal) onderwijs.

Het boek is overzichtelijk en helder geschreven en geeft het inzicht in de aard en de oorsprong van de diverse problematiek, maar vooral hoe het netwerk aan beïnvloedende factoren in een mens te plaatsen.

Dr. Martine F. Delfos is biopsycholoog/therapeut/wetenschapper. Als wetenschapper ontwikkelt zij theorieën en modellen, en hecht zij eraan dat wetenschap toepasbaar is in de praktijk, www.mdelfos.nl.

Ontwikkelingspsychopathologie is het tweede deel van de quadrilogie Ontwikkelingspsychologie en psychopathologie van kinderen en jongeren

Deel 1: Ontwikkeling in vogelvlucht
Deel 3: Kinderen en gedragsproblemen
Deel 4: Pubers en adolescenten

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: