Ontwikkelingspsychopathologie

Stoornissen en belemmeringen
(Deel 2 Quadrilogie ontwikkelingspsychologie en psychopathologie van kinderen en jongeren)

Dr. Martine F. Delfos  

ISBN 9789088509452 | 424 Pagina's | Paperback | 8e geheel herziene druk 2020 | verwacht eind juni 2020

Omschrijving

Herziene 8e druk wordt verwacht eind juni 2020

 

Ontwikkelingspsychopathologie over de ‘abnormale' ontwikkeling bevat een uitgebreid overzicht van de verschillende stoornissen die gedurende de ontwikkeling van een kind kunnen optreden. In detail wordt ingegaan op de belangrijkste stoornissen. De verschillende bronnen die aan het ontstaan van stoornissen ten grondslag liggen - aanleg, rijping en omgevingsfactoren - worden uitvoerig besproken. De beschrijving van de stoornissen is gebaseerd op de DSM, invloedrijke handboeken en recent wetenschappelijk onderzoek.
Het boek bestaat uit drie onderdelen. Het eerste deel geeft een overzicht van de normale ontwikkeling, noodzakelijk om de verstoorde ontwikkeling te kunnen begrijpen. In het tweede deel komen de verschillende bronnen van verstoorde ontwikkeling aan bod - zo wordt onder andere ingegaan op de lichamelijke ontwikkeling, rijping van het centrale zenuwstelsel, psychotrauma's, seksueel misbruik, culturele factoren en de rol van de opvoeding. Het derde deel gaat in op de problematiek van de diagnostiek, de hulpverlening en het speciaal onderwijs.

Ontwikkelingspsychopathologie is het tweede deel van de quadrilogie Ontwikkelingspsychologie en psychopathologie van kinderen en jongeren

Deel 1: Ontwikkeling in vogelvlucht
Deel 3: Kinderen en gedragsproblemen
Deel 4: Pubers en adolescenten