Gratis verzending vanaf €20

Stiefvadergezinnen

Hoe ze functioneren en waarom ze zo functioneren

Johannes Mol  

ISBN 9789088509728 | 216 pagina's | Paperback | 1e druk, 2020
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

In dit boek staan stiefvaders centraal: hoe voelt hun positie, welke rol willen ze innemen, waar nemen ze verantwoordelijkheid voor? Stiefvadergezinnen functioneren heel anders dan stiefmoedergezinnen. De onderliggende problematiek is gelijk, maar een stiefvader mag zijn positie in het stiefgezin veel vrijer invullen.

 
Dit boek is gebaseerd op honderden interviews met vooral stiefvaders, maar ook met stiefkinderen en (stief)moeders. Daar wordt rijkelijk uit geciteerd. De interviews maken duidelijk dat stiefvaders hun rol heel verschillend invullen: van heel betrokken tot heel afzijdig, van nadrukkelijk opvoedend tot even nadrukkelijk niet opvoedend. 


De verschillende rolinvullingen blijken allemaal tot een bevredigend gezinsleven te kunnen leiden. De auteur wil dan ook niet voorschrijven hoe het moet, maar laten zien hoe het werkt. De ervaringsverhalen worden gekoppeld aan gangbare theorieën uit de sociale wetenschappen. Dit boek richt zich zowel op leden van stiefgezinnen als op professionals. Het geeft herkenbare verhalen, en legt uit wat daarin speelt.

In de media
09/02/2020. Interview met Johannes Mol in de Volkskrant

Oktober 2021. Recensie in De Pedagoog

Review

“ln dit boek staan stiefvaders centraal: hoe voelt hun positie, welke rol willen ze innemen, waar nemen ze verantwoordelijkheid voor? Stiefvadergezinnen functioneren heel anders dan stiefmoedergezinnen. De onderliggende problematiek is gelijk, maar een stiefvader mag zijn positie in het stiefgezin veel vrijer invullen.”
- Weliswaar (februari 2021)