Gratis verzending vanaf €20

Mentaliseren met gezinnen en partners

Een praktische basis in MBT-F

Lidewij Gerits  

ISBN 9789085601845 | 240 pagina's | Paperback | 1ste druk 2024 | medio maart 24
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Gebrek aan verbinding, terugkerende conflicten, verbroken relaties. Gezinsdynamieken die zich soms generatie op generatie herhalen. Wat maakt verandering zo moeilijk en hoe is te begrijpen dat we ondanks onze wens het anders te willen, toch in dezelfde relatiepatronen terecht kunnen komen met onze partner of kinderen? En wat maakt het voor sommige gezinnen zo moeilijk om te profiteren van hulp? Ons vermogen om open te kunnen staan in de relatie met een ander en te leren of veranderen in contact met een ander hangt nauw samen met onze hechtingsgeschiedenis en de ontwikkeling van ons mentaliserende vermogen. Goed kunnen mentaliseren is noodzakelijk voor het kunnen opbouwen van veilige, wederkerige relaties.

Dit boek biedt een praktische inleiding in Mentalization Based Treatment for Families (MBT-F) en integreert kennis uit de neurobiologie, gehechtheidstheorie, het psychoanalytisch gedachtegoed en de systeemtheorie. Aan de hand van vele voorbeelden worden theoretische concepten uitgelegd en wordt inzage gegeven in de belangrijkste interventieprincipes. Het behandelmodel MBT-F geeft handvaten aan iedere behandelaar en begeleider die werkt met gezinnen en partners. Voor professionals die werken met complexe gezinnen waarbij de samenwerking niet vanzelfsprekend is, helpt dit boek begrijpen wat deze samenwerking en verandering in de weg kan staan en hoe dit te verbeteren.

Lidewij Gerits is psycholoog-psychotherapeut, systeemtherapeut en MBT therapeut, supervisor en trainer. Zij heeft 25 jaar werkervaring binnen de GGZ en Jeugdhulp. Is thans werkzaam in haar eigen praktijk en is daarnaast verbonden aan het landelijke expertisecentrum MBT Nederland.