Gratis verzending vanaf €20

Als het leven lastig is

Hoe versterk je mentaal welzijn, zelfvertrouwen en veerkracht bij jongeren?

Lieke Kalhorn  

ISBN 9789085603177 | Paperback | 1ste druk 2024 | najaar 2024

Omschrijving

De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. Jongeren krijgen steeds meer te maken met psychische klachten vanwege onder andere stress, eenzaamheid, financiële problemen. Wat doe je als een tiener al drie dagen zijn bed niet uitkomt, een student steeds stiller wordt, of het plezier om te werken wegvalt? Dit boek vertelt hoe je in gesprek gaat met deze jongeren en voorkomt dat jongeren (verder) in de put raken.

Lieke Kalhorn legt uit hoe je jongeren kunt helpen om hun mentaal welzijn, zelfvertrouwen en veerkracht te versterken zodat ze weer wat perspectief zien. Zij gebruikt daarbij vijf elementen (waaronder luisteren, erkennen, vragen en verbinding) die samen het praktische gespreksmodel LEVEN vormen.

Aan de hand van voorbeelden, dialogen en tips van jongeren laat Lieke zien hoe je jongeren helpt met negatieve emoties of tegenslagen om te gaan en hen coacht om lekker in hun vel te zitten én te blijven zitten. Hierdoor groeien zij op tot veerkrachtige volwassenen.

Dit boek is zowel voor professionals (pedagogen, praktijkondersteuners, (jongeren)coaches, onderwijsprofessionals, psychologen, jeugdzorgverleners e.d.) als voor ouders een praktisch en enthousiasmerend hulpmiddel om echt te luisteren naar jongeren en hen te helpen zichzelf te helpen.

Lieke Kalhorn is pedagoog en begeleidt jongeren op het gebied van mentaal welzijn, studie-/werkkeuze en zelfvertrouwen en coacht volwassenen in effectieve communicatie met jongeren. Heidi van den Hout, verlies- en werkgelukdeskundige, schrijft een hoofdstuk over omgaan met verlies.