Gratis verzending vanaf €20

Diagnostiek bij kinderen en jeugdigen

In praktijk en opleiding.
Hoe schrijf ik het diagnostiek verslag?

Ruth Willems  

ISBN 9789085601197 | 116 Pagina's | Paperback | 1ste druk 2022 | juni 2022

Omschrijving

Een diagnostiekverslag vertelt het verhaal van de cliënt, geïnterpreteerd door een ander. Diagnostiek is meer dan een diagnose stellen. Het vertelt een geïntegreerd verhaal met een begin, een ontwikkeling, obstakels, een omgeving en een vooruitblik naar de toekomst. Maar het opstellen hiervan is geen sinecure. Dit boek is een praktische leidraad dat je stap voor stap meeneemt voor het maken van een goed diagnostiekverslag van een kind of jeugdige.

Goede diagnostiek kan bijdragen aan acceptatie of motiveren een verandering te durven doorgaan. Want oprechte aandacht en zorgvuldige omschrijvingen kunnen erkenning, inzicht en hoop geven. Het is geen eenmalige onderzoeksactiviteit maar speelt zich gedurende de gehele behandeling af en kan daarom zelfs een wezenlijk onderdeel van de behandeling zijn.

Dit boek beschrijft het gehele diagnostiekproces. Van het vormgeven van de intake, het opstellen van onderzoeksvragen en hypotheses tot het inzetten van geschikte onderzoeksmiddelen en een integratie van alle onderzoeksresultaten.

Daarnaast worden de eisen beschreven die de beroepsverenigingen NIP en NVO stellen aan casuïstiek verslagen. Aan de hand van praktische voorbeelden wordt uitgelegd hoe resultaten gerapporteerd kunnen worden. Dit boek is daarom zeer geschikt voor psychologen en orthopedagogen die voor hun opleiding tot kinder- en jeugdpsycholoog casuïstiek verslagen moeten schrijven. Verder kan het ervaren professionals helpen kritisch naar hun eigen verslagen te kijken. Tot slot kunnen supervisoren dit boek gebruiken als houvast in de begeleiding van hun supervisanten.

Ruth Willems is kinder-en jeugdpsycholoog en familymediator en geeft postdoctoraal onderwijs over casusbeschrijving.

Ruth Willems schreef dit boek i.s.m. Marije van Oostendorp.