Gratis verzending vanaf €20

Anders leren denken met Vincenzo het vuurvliegje

Dierenverhalen voor cognitief gedragstherapeuten die werken met jonge kinderen

Juliette Liber  

ISBN 9789085603023 | Paperback | 1ste druk

Omschrijving

 

In acht verhalen staan jonge dieren met menselijke karaktertrekken en menselijke denkpatronen centraal. Zij hebben onhandige gedachten waar ze op een of andere manier in hun dagelijks leven last van ondervinden. Vincenzo, een klein vuurvliegje, gidst de verschillende dieren door moeilijke onderwerpen en niet-helpende denkpatronen heen. De inhoud sluit daardoor aan bij de beleving van kinderen van 6 tot en met 9.

Moeilijke onderwerpen worden bespreekbaar gemaakt met behulp van de vragen en praat-suggesties aan het eind van ieder hoofdstuk. De verhalen zijn dan ook een kapstok om op eenvoudige en speelse wijze via cognitief gedragstherapeutische technieken met de kinderen te werken aan het veranderen van hun denkpatronen.

De overkoepelende techniek die in dit boek centraal staan zijn cognitieve uitdaging en cognitieve herstructurering. Professionals kunnen de technieken die in de verhalen verwerkt zijn in een behandelsessie met het kind samen verder uitdiepen. 

Ook opvoeders zoals ouders,  leerkrachten en hulpverleners kunnen de verhalen aanbieden in een preventief kader voor kinderen zonder gedrags- en/of sociaal-emotionele problemen of kinderen met lichte problematiek. Het boek is dan een interactief verhalenboek met verdiepende vragen, met als doel kinderen te helpen zicht te krijgen op hun denkwereld. De verhalen laten zien hoe hun denken van invloed is op hun gevoel en gedrag en geven handvatten om deze zelf of met hulp te beïnvloeden.

Juliette Liber is Universitair Docent, Cognitief Gedragstherapeut VGCt. Zij publiceerde meerdere dierenverhalen: Kobus de dwarse krab, een interactief voorleesboek over omgaan met boosheid; Een verrassende verjaardag, dierenverhalen voor cognitief gedragstherapeuten die werken met jonge kinderen.