Gratis verzending vanaf €20

Onze vrijheid zit in een wurggreep

En daar kunnen we wat aan doen!

Jos van der Horst  

ISBN 9789085600787 | 296 pagina's | Paperback | 1e druk 2020

Omschrijving

Jos van der Horst stelt de vraag hoe het is gesteld met onze vrijheid en komt tot de verontrustende conclusie dat deze in een steeds strakker wordende wurggreep zit. Onze vrijheid brokkelt in snel tempo af. Dit heeft vier oorzaken. Als burgers worden wij steeds meer afgerekend op de - vooral financiële - gevolgen van onze dagelijkse keuzes en gedrag, voor samenleving en landgenoten. Als consumenten worden wij opgezadeld met de opdracht gretig en onbeperkt te consumeren. Tegelijkertijd is het aan ons om al consumerend de grote problemen van deze tijd aan te pakken. Als werker worden we opgejaagd, kunnen we lang niet altijd de goede dingen op de goede manier doen en zitten vele van ons vast in een situatie die gezondheid en welzijn bedreigt. Tot slot wordt onze vrije toekomst ons afgenomen doordat slimme algoritmen gigantische hoeveelheden persoonlijke informatie verzamelen  en leren hoe zij ons gedrag kunnen manipuleren en beheersen.

Hoe graag wij ook anderen zouden willen aanwijzen als daders, wij zelf dragen hieraan enthousiast ons steentje bij. Aan deze verwurging van onze vrijheid komt dan ook niet vanzelf een einde. Van der Horst beschrijft hoe wij het tij kunnen keren. Wat kunnen wij doen om onze vrijheid te beschermen en terug te winnen? En hoe krijgen wij overheid, politiek, ondernemingen en de instituten die hen vertegenwoordigen, zover dat ook zij doen wat nodig is om onze vrijheid te bevrijden? Wat Van der Horst betreft vraagt dit om zelfbewuste, activistische burgers die beschermen wat waardevol is: onze individuele vrijheid, de kwaliteit van onze levens en van de Nederlandse samenleving.

Hiervoor is er geen beter moment dan nu, voordat wij een sprint trekken om alles zo snel mogelijk weer “zoals voor Corona” te krijgen.

Review

"Dit boek is bedoeld als een activistisch boek. Het wil aanzetten tot een goed gesprek over 'onze individuele vrijheid en hoe deze steeds meer onder druk komt te staan. (…)  Net als in het op deze pagina's besproken Taalkracht wijst ook Van der Horst op de nadelige gevolgen van het vermarkten van bijna alles in onze samenleving, van zorg tot onderwijs en meer. (...) Een boek met beschouwingen dat stemt tot nadenken, niet het minst voor zelfstandig werkende en denkende professionals die vooral in hun vrijheid bedreigd worden."
- Uit een recensie van Tekstblad (nummer 4, 2020)

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Uitgeverij SWP