Kijk!  Ik ben een kikker
€ 29,90

Kijk! Ik ben een kikker

Meer met muziek bij taalontwikkeling van jonge kinderen

40 liedjes met begeleidende spelvormen, ondersteund met gebaren

Saskia Koning  

ISBN 9789088509193 | Paperback | 1ste druk, 2019 | medio september 2019

Omschrijving

Naar muziek luisteren en zelf muziek maken is niet alleen een leuke activiteit, maar is ook goed voor de taalontwikkeling. Zowel voor kinderen die de taal vlot verwerven, als voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. De liedjes in  ‘Kijk! ik ben een kikker’ zijn door hun opbouw zeer geschikt voor kinderen met een TOS. Er is gekozen voor thema’s die dicht bij het dagelijks leven staan van kinderen:

·         Dit ben ik

·         Wat gaan we doen vandaag?

·         Wij maken muziek!

·         Dol op dieren

·         Wat een weertje!

In de keuze  van de liedjes is gekeken naar wat ze bijdragen aan diverse ontwikkelingsgebieden: spraak en taal, interactie en communicatie, motoriek, sociaal-emotionele en muzikale ontwikkeling. Bij elk liedje horen spelactiviteiten, muzikale variaties, combinatietips en ideeën, materialen en ook de muzieknotatie staat erbij. De bundel ‘Kijk! Ik ben een kikker’ bevat ook theorie over muziek en taalontwikkeling, en praktijkervaringen.

Natuurlijk zijn er, speciaal voor kinderen met TOS, bij alle liedjes de bijpassende gebaren opgenomen uit de Nederlandse Gebarentaal.

Op de website komen video’s van de liedjes uit de bundel, gezongen en ondersteund met gebaren.

Saskia Koning is logopedist, Muziek op Schoot docent en trainer Hanen ouderprogramma Praten doe je met z’n tweeën. Op dit moment werkt zij bij Pento Audiologische Centra op een behandelgroep voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Wouter Verhage is dirigent, zanger en muziekpedagoog. Door te spreken op congressen over de relatie tussen muziek en taal werd hij geraakt door de speciale behoeften die kinderen met een taalontwikkelingsstoornis nodig hebben en ontstond  een inspirerende samenwerking met Saskia.