Gratis verzending vanaf €20

Baby's onder stress

Stressbegeleiding van (aanstaande) ouders in de geboortezorg

Diana de Koning  

ISBN 9789085601067 | 160 pagina's | Paperback | 1e druk, 2021
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Na alcohol, roken en gezonde voeding is het tijd dat we meer aandacht besteden aan de gevolgen van stress tijdens de zwangerschap en babyperiode.  Teveel stress kan risico’s op psychische problemen en diverse ziekten veroorzaken bij on- en pasgeboren baby’s of later in hun leven.  Dit boek laat zien wat stress en heftige emoties van de moeder op de (aanstaande) baby teweeg kan brengen. Maar het geeft ook vooral handvatten om stress te signaleren, bespreekbaar te maken en te verminderen.

Verloskundigen, kraamverzorgenden en artsen leren nog steeds vooral naar het lichaam te kijken. Maar hoe ga je om met cruciale psychosociale omstandigheden? Wat doe je als een zwangere net haar baan is verloren of een baan heeft die te veel druk op haar legt of stress heeft om alle ballen in de lucht te houden? Hoe help je een jonge vrouw die vreest dat ze nooit een goede moeder kan zijn?

Dit boek is met name geschreven voor alle professionals in de geboortezorg zoals verloskundigen, kraamverzorgenden, consultatiebureau artsen, huisartsen, gynaecologen, psychologen en doula’s.

Schrijfster Diana de Koning, therapeut, met een bachelor in stressmanagement en directeur in de kraamzorg, luidt de noodklok en biedt professionals handvatten om stress eerder te herkennen en cliënten te helpen er beter mee om te gaan. Haar doordachte ideeën en voorstellen voor de gehele geboortezorg zijn een eerste zet om baby’s uit de vuurlinie van stress te halen.

Recensie

Stressvolle omstandigheden tijdens de zwangerschap, de geboorte of in de tijd erna hebben een grote impact op het leven van de baby. In dit boek wordt uitgelegd wat we verstaan onder stress, welke hormonen daarbij een rol spelen, en hoe groot de invloed daarvan is op het ongeboren leven van de baby.  Het is overzichtelijk en helder geschreven met een logische opbouw, waarbij ervaringsverhalen de informatie afwisselen, en elk hoofdstuk wordt afgesloten met een samenvatting in een grijs kader. Een absolute aanrader voor verloskundigen en kraamverzorgenden. 

Uit een recensie van NBD Biblion, augustus 2021.

"Alles bij elkaar is Baby’s onder stress een aangrijpende, omvangrijke en diepgaande probleemanalyse. Het boek bepleit terecht het belang van stresspreventie en het aanpakken van stressfactoren. Foetussen, die zich kunnen ontwikkelen zonder aanwezige chronische stress hebben een duidelijk perspectief om na de bevalling en in hun latere leven evenwichtiger te leven. Terecht pleit Diana de Koning voor stressbegeleiding in alle fasen van de geboortezorg."
- Uit een recensie van Vakblad Vroeg. (juli 2021)

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: