Gratis verzending vanaf €20

Moeten we dan alles goedvinden?

Bundel onder auspiciën van de Janusz Korczak stichting

Arie de Bruin   Paul Boersma   Maartje Bos   Olga Middendorp   Anouk Brink  

ISBN 9789088509377 | 128 pagina's | Paperback | 1ste druk
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Hoeveel vrijheid geef je een kind om zijn eigen weg te gaan? Hoeveel beperkingen leg je hem op, welke grenzen zijn er, hoe leer je hem of haar de nodige zelfdiscipline? Deze dilemma’s, waar iedere opvoeder mee te maken heeft, zijn niet nieuw.

‘Moeten we dan alles goedvinden?’ is een uitspraak van Janusz Korczak (1878 – 1942), grondlegger van de rechten van het kind. Zijn leven lang was hij op zoek naar een antwoord en hij kwam tot de conclusie: ‘Ik weet het niet!’ Iedere situatie vraagt om een zorgvuldige afweging, waarbij het recht van het kind op respect voorop staat.

Nadrukkelijk gaf Korczak ook ruimte aan de vraag van kinderen: Moeten wíj dan alles goedvinden? Kinderen hebben ook het recht het gedrag van volwassenen aan de kaak te stellen.

Korczak zegt wel hoe het in zijn optiek in ieder geval niét moet. Er zijn daarom uitspraken van hem opgenomen die tot nadenken stemmen en richting geven bij de mooie en soms weerbarstige zoekttocht van kinderen en hun opvoeders.

Verschillende auteurs beschrijven in dit jaarboek van de Janusz Korczak Stichting hoe zij met deze dilemma’s omgaan: thuis, in het onderwijs, bij de sportclub of in de jeugdzorg. Naast praktijkverhalen wordt door enkele auteurs ook een grondige pedagogische analyse gemaakt.

Vanzelfsprekend komen kinderen aan het woord met hun mening en hun vragen. Een prachtig verhaal van een bekende kinderboekenschrijver zorgt ervoor dat zowel kinderen als volwassenen dit boek (samen) kunnen lezen.

Recensies

“Verschillende auteurs beschrijven in dit jaarboek van de Janusz Korczak Stichting hoe zij met deze dilemma’s omgaan: thuis, in het onderwijs, bij de sportclub of in de jeugdzorg. Naast praktijkverhalen wordt door enkele auteurs ook een grondige pedagogische analyse gemaakt. Vanzelfsprekend komen kinderen aan het woord met hun mening en hun vragen. Een prachtig verhaal van een bekende kinderboekenschrijver zorgt ervoor dat zowel kinderen als volwassenen dit boek (samen) kunnen lezen.”
 - Uit een recensie van Ouders Centraal (maart 2019)

“Meerdere auteurs benaderen deze thematiek vanuit verschillend perspectief: thuis, in het onderwijs, de jeugdzorg en bij de sportclub. Het geheel biedt, voor ieder die met opvoeding te maken heeft, allerlei interessante invalshoeken en ideeën over de relatie tussen kinderen en hun opvoeders. Met foto's en afbeeldingen in zwart-wit (soms met rode of roze steunkleur), gedichten en citaten in rood of tegen een rode achtergrond en een aantal literatuurverwijzingen.”
– Uit een recensie van NBD Biblion (november 2019)

Boekbespreking Ouders Centraal - juni 2020

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: