Gratis verzending vanaf €20

Een trauma is zo geboren

Traumazorg voor, tijdens en na de bevalling

Diana de Koning  

ISBN 9789085601821 | 168 pagina's | Paperback | 1ste druk 2022
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

De geboorte is voor de meeste ouders een van de mooiste momenten in hun leven. Echter voor ruim tien procent van de vrouwen is de geboorte ook een hele heftige gebeurtenis. De impact van medische ingrepen zoals een keizersnede, duwen op een buik of onbedoelde opmerkingen van hulpverleners kan naast (tijdelijk) stress ook trauma en PTSS tot gevolg hebben. Zelfs partners, zorgverleners en baby’s kunnen hier last van hebben. Dit boek vertelt hoe stress tijdens de bevalling te verminderen is en wat te doen bij trauma (PTSS).

Het boek zet duidelijk uiteen welke stressoren zich tijdens een bevalling kunnen voordoen. Door meer bewustzijn, betere communicatie en meer empathie zijn veel trauma’s te voorkomen. En als er zich toch een traumatische gebeurtenis voordoet, kun je de schade in veel gevallen relatief eenvoudig beperken. Tenminste: als je weet waar je op moet letten, wat je kunt veranderen en hoe je kunt handelen als het fout gaat.

Een trauma is zo geboren ontvouwt op hapklare wijze wat je als geboortezorg professional kunt doen ter preventie, signalering en behandeling. En wat blijkt? Als je weet waar je op moet letten, kun je veel meer doen dan je denkt. Het is geschreven voor alle professionals in de geboortezorg, zoals verloskundigen, kraamvrouwen, gynaecologen, huisartsen, poh-ggz, doula’s, psychologen, coaches en professionals op consultatiebureaus.  

Schrijfster Diana de Koning is therapeut met een bachelor in stressmanagement en directeur in de kraamzorg.

Recensie

Het is een adequaat boek, want het is gestoeld op state-of-the-artkemïs over het ontstaan, voorkomen en behandelen van de gevolgen van traumatische stoornissen bij ingrijpende gebeurtenissen. De Koning heeft zowel moeders, partners, de ouder-kindrelatie als de geboortezorgverlener in het vizier. Dit is een goed boek, omdat het niet beschuldigt, en omdat het concrete handelingsperspectieven biedt. En het is prettig en begrijpelijk geschreven.
- Uit een recensie van Kinder- & Jeugdpsychotherapie, jaargang 50, nummer 1, 2023

Een verhelderend boek over trauma en PTSS ten gevolge van een heftige geboorte. Het boek behandelt welke stressfactoren zich tijdens een bevalling kunnen voordoen en wat de impact van medische ingrepen als een keizersnede, duwen op een buik of onbedoelde opmerkingen van hulpverleners kunnen zijn. 'Een trauma is zo geboren' biedt handvatten voor meer bewustzijn, betere communicatie en meer empathie voor
professionals in de geboortezorg. Hiermee beoogt het boek bij te dragen aan preventie, signalering en behandeling van trauma's. Het boek is geschikt voor professionals in de geboortezorg, zoals verloskundigen, kraamvrouwen, gynaecologen, huisartsen, poh-ggz, doela's, psychologen, coaches en professionals op consultatiebureaus. Helder en begrijpelijk geschreven (NBD Biblion, november 2022)

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: