Gratis verzending vanaf €20

Brainspotting

De nieuwe therapie voor snelle en effectieve verandering

David Grand  

ISBN 9789088509711 | 168 pagina's | Paperback | 2e druk 2023

Omschrijving

Hersengebaseerde therapieën nemen een grote vlucht vanwege hun effectieve werking. Dat geldt ook voor Brainspotting, ontwikkeld vanuit EMDR door trauma-expert David Grand. Brainspotting is niet alleen een snelle en effectieve methode voor behandeling van een trauma maar ook bij emotionele blokkades, persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van prestaties.

Brainspotting toont ons dat waar we naar kijken belangrijke informatie prijs geeft over wat er zich in ons brein afspeelt. Door het lokaliseren van de brainspot – en met de juiste afstemming van therapeut en cliënt – kan het brein op eigen kracht de sporen van trauma en andere diepgewortelde blokkades verwerken en helen.

Het boek gaat onder andere in op:

  • praktijkstudies en bewijs voor effectiviteit
  • de verschillende aspecten van Brainspotting en hoe deze te gebruiken
  • de voordelen: het is laagdrempelig, geschikt voor alle leeftijden (ook jonge kinderen), er is diep bereik in de bewuste en onbewuste gebieden van de hersenen en het is geschikt voor mensen die liever niet praten of dit moeilijk vinden
  • hoe Brainspotting gebruikt kan worden bij de behandeling van o.a. trauma’s, PTSS, angst, depressie, verslaving, psychisch lijden, chronische ziekte, zelfvertrouwen, verbeteren van creativiteit en prestaties.

Dr. Grand legt het ons uit: ‘Brainspotting stelt ons in staat om gebruik te maken van de natuurlijke mogelijkheid van het brein om aan zelfscanning te doen. Zo kunnen we de bronnen van trauma en spanning in het lichaam activeren, lokaliseren en verwerken.’

Brainspotting is niet alleen bruikbaar voor psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, maar kan ook een aanvulling zijn op de behandeling bij coaching, fysiotherapie, haptonomie,  kinesiologie, osteopathie et cetera.

David Grand is klinisch sociaal werker met een doctoraat aan de International University. Hij behandelt succesvolle acteurs, professionele atleten, overlevenden van diepgaand trauma (waaronder 9/11) en hij geeft wereldwijd trainingen Brainspotting.

 

David Grand is één van de belangrijkste en meest effectieve traumatherapeuten die momenteel praktiseren. Zijn ontwikkeling van Brainspotting is een grote stap voorwaarts in het mensen helpen omgaan met hun trauma. Brainspotting is een opmerkelijke, geavanceerde, flexibele aanvulling in het therapeutisch arsenaal van elke psychotherapeut. Ik weet het omdat ik het regelmatig gebruik en de resultaten zijn, in combinatie met mijn gebruikelijke psychoanalytische aanpak, verbazingwekkend helpend. Wanneer men het gebruikt, raakt men verwonderd over de mate waarin trauma zich toont in onze dagelijkse reflexen van aangezicht en ogen en over hoe snel veel trauma’s en symptomen kunnen verminderen door het gebruik van deze vensters op onze innerlijke mentale toestanden. Grand schrijft helder en, al zijn de casussen dramatisch, ze worden niet overdreven.”     

Norman Doidge, gerespecteerd Canadees arts en auteur van The Brain That Changes Itself

"Erkenning gevend aan de bevindingen van modern psychotherapieonderzoek, integreert David Grand in Brainspotting verschillende concepten tot een waarlijk bio-psycho-sociale benadering van psychotherapie. 
Het visueel systeem dient daarbij als centraal hulpinstrument. Een innovatieve aanpak, die je uitnodigt om het mee te nemen in neurowetenschappelijk onderzoek."

Dr. phil. Dr. scient. med. Damir del Monte (neurowetenschapper)

Recensie 

De auteur tovert theoretische informatie om in een interessant, chronologisch verhaal met diverse voorbeelden uit de praktijk. Het boek is daardoor erg prettig en makkelijk te lezen. Ondanks dat er allerlei nieuwe termen zijn bedacht omtrent de techniek Brainspotting, wordt de betekenis meestal uitgelegd. Eveneens staat achterin het boek een lijst met begrippen waarbij ingewikkelde termen en vakjargon worden uitgelegd in begrijpbare taal. Het boek is vooral relevant voor vaktherapeuten die EMDR toepassen, er kennis van hebben of van plan zijn deze methode in te zetten in hun behandeling, maar het is ook interessant voor therapeuten die werken met getraumatiseerde cliënten zonder dat ze gebruik maken van EMDR.”
- Uit een recensie van Tessa Tervelde. Gepubliceerd in Tijdschrift voor vaktherapie (juli 2021)

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: