Gratis verzending vanaf €20

Geweldloos verzet in therapie en bij conflicten

De psychologie van demoniseren

Nahi Alon   Prof. dr. Haim Omer  

ISBN 9789088509926 | 208 pagina's | Paperback | 1e druk, 2021
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Ieder mens verlangt geluk en wil niet lijden, aldus de Dalai Lama in het voorwoord. Maar disharmonie, strijd en geweld veroorzaken altijd leed. Vaak plotseling en onverwacht komen we in processen terecht waarin we de ander, of de andere groep, als vijand zien. We zien die ander dan alleen in een negatief daglicht, maken er een ‘monster’ (demon) van dat uit alle macht moet worden bestreden. De methode van geweldloos verzet (constructief strijden) biedt mogelijkheden anders naar ‘de ander’ te kijken en ernaar te handelen. Dit boek laat zien hoe we geweldloos verzet kunnen toepassen, zowel binnen therapie als bij (grote) conflicten. De auteurs leggen uit hoe dit werkt en laten met casestudy’s manieren zien hoe we dit ‘wij-zij’-denken in onszelf met behulp van de principes van het geweldloos verzet kunnen bestrijden.

Geweldloos verzet is een houding die veel wordt ingezet binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie, jeugdzorg, psychotherapie, pedagogiek en onderwijs, alsook bij maatschappelijke vraagstukken rondom gezag. Denk hierbij aan kwesties die vaak leiden tot polarisatie en de roep om hard op te treden waardoor situaties verder escaleren en de verbinding tussen groepen verder buiten bereik raakt. Dit boek gaat over de grondslag en het gebruik van geweldloos verzet in therapie bij gezinnen en (ex-)relaties. Ook worden middels casuïstiek uit Israël (politie en leger) voorbeelden gegeven van toepassingen bij sociale onrust en grotere conflicten.

Nahi Alon is klinisch psycholoog en mededirecteur van Psycho-Dharma, een instituut gewijd aan boeddhistische psychologie. Hij is tevens docent aan de opleiding Boeddhistische Psychologie van de Universiteit van Tel Aviv.

Haim Omer is naast auteur hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Tel Aviv en gespecialiseerd in het werken met ouders en docenten van kinderen met gewelddadig en (zelf)destructief gedrag. 

Recensie

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: