Gratis verzending

Femicide | Waarom het herkennen van dwingende controle levens kan redden


Femicide | Waarom het herkennen van dwingende controle levens kan redden

Elke acht dagen wordt in Nederland een vrouw omgebracht door haar (ex-)partner. Het is een patroon dat zich wereldwijd herhaalt, met opnieuw een tragische gebeurtenis als schrijnend voorbeeld.

Dodelijke schietpartij in Gouda
Het slachtoffer van de dodelijke schietpartij vanmiddag in Gouda is een 39-jarige vrouw, zo meldt de politie. Rond 15.30 uur werd er meerdere keren geschoten aan de Bosweg in de wijk Korte Akkeren. Meerdere mensen waren getuige van het incident. Of ook de kinderen van het slachtoffer aanwezig waren, zoals sommige media melden, is nog niet bevestigd.

Kort daarna werd de verdachte dood aangetroffen in de duinen. Alles wijst op een fatale escalatie binnen een relationele context. Opnieuw lijkt femicide het slothoofdstuk van een gevaarlijke relatie.

In het boek Gevaarlijke relaties en hoe ze eindigen in moord beschrijft criminoloog Jane Monckton Smith hoe dergelijke zaken zelden op zichzelf staan. Femicide is zelden impulsief, maar volgt vrijwel altijd een voorspelbaar patroon van controle, isolatie en escalatie.

“De moord is bijna altijd het einde van een reeks waarschuwingssignalen.” – Jane Monckton Smith

Wat leer je in dit boek?

  • Hoe je dwingende controle herkent, ook als het subtiel is

  • Wat de acht fasen van de escalatie zijn

  • Waarom moord vaak geen opwelling is, maar een geplande daad van macht

  • Wat professionals, systemen en de samenleving kunnen doen om in te grijpen

Monckton-Smith combineert wetenschappelijke inzichten met persoonlijke verhalen van slachtoffers, nabestaanden en daders. Haar boodschap is helder: als we weten waar we op moeten letten, kunnen we levens redden.

Een must-read voor iedereen die werkt in de hulpverlening, jeugdzorg, GGZ of met gezinnen in complexe situaties.

Lees meer & bestel het boek hier

Masterclass 
Focus op vrouwenopvang
David Mandel

21 november 2025  | 10:00-16:00  |  Valk Exclusief, Zuidas Amsterdam

De vrouwenopvang biedt veilige opvang en hulp bij herstel, aan vrouwen die te maken hebben gehad met (ex-) partnergeweld en hun kinderen. Naast opvang biedt de sector ambulante hulp, in verschillende vormen en voor verschillende vormen van huiselijk geweld. In de vrouwenopvang komen vaak vrouwen die te maken hebben gehad met langdurige, ernstige vormen partnergeweld, die te kenschetsen zijn als dwingende controle (intieme terreur) of relatiepatronen waarbij veel stressfactoren in het gezin spelen. 

Lees meer & meld je aan


Congrestip 

Wil je meer leren over dit onderwerp? Bezoek het 12e Jaarcongres Huiselijk Geweld
Op 20 november 2025 verdiepen we ons verder in de patronen achter huiselijk geweld, met o.a. Amerikaans expert David Mandel, Katinka Lünnemann en Richard Korver.


16-07-2025