Gratis verzending vanaf €20

Krachtige preventie laaggeletterdheid


Krachtige preventie laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid is een drempel om deel te nemen aan onze samenleving. Daarom trekt het kabinet van 2020 tot 2024 een bedrag van 425 miljoen euro uit om laaggeletterdheid aan te pakken. Dit is aanzienlijk meer dan in de voorgaande periode 2015-2019, zo meldde de Rijksoverheid afgelopen maand. Minister Van Engelshoven: ‘Dit kabinet staat voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Taal, rekenen en digitale vaardigheden zijn hiervoor onmisbaar. Een tekort aan deze vaardigheden vormt een barrière om zelfstandig mee te doen in onze maatschappij, online én offline. Daarom investeren we flink zodat mensen hun basisvaardigheden kunnen verhogen.’ Dit is precies waar Hetty van Berg, Irma Land en Iris Meijsing zich voor inzetten met Liefde voor letters en lezen.

Nederland telt 2,5 miljoen laaggeletterden en 1 miljoen digibeten. Zij redden zich minder goed in onze samenleving. Een op de tien kinderen en jongeren loopt het risico als laaggeletterde de maatschappij te betreden.

Stimuleer je geletterdheid echter vanaf de babytijd als 21e-eeuwse vaardigheid, dan bied je het kind alle kansen op het pad naar maatschappelijk functioneren. Het handboek Liefde voor letters en lezen en het extra materiaal op de bijbehorende website bieden daarvoor talloze doelgerichte activiteiten aan.

Inmiddels hebben verschillende onderwijsspecialisten enthousiast op het handboek en de bijbehorende website gereageerd. Enkele citaten:

‘Handboek en website vervangen de taalmethode.’

‘Ik vind dat dit in iedere school aanwezig zou moeten zijn.’

‘Dit boek moet je gewoon hebben als je professioneel met jonge kinderen en taal werkt.’

‘De hoeveelheid aan praktische informatie is indrukwekkend.’

Lees meer recensies

Met het handboek koop je niet alleen een waardevolle aanvulling voor de boekenkast, maar ook een schat aan digitale informatie. Wat kun je verwachten van het digitale materiaal bij het handboek?

  • Uitgebreide inhoudsopgave van het hele boek. Hierin kun je door middel van de zoekfunctie op trefwoord gemakkelijk en snel vinden wat je zoekt.
  • Een overzicht van (tussen)doelen. Het gaat om (tussen)doelen van ontluikende en beginnende geletterdheid (op 3 niveaus: aanvang groep 1, eind groep 2 en eind groep 3), een overzicht van alle doelen per domein, specifieke (tussen)doelen van alle activiteiten en een overzicht van in welke hoeken bepaalde doelen ‘geletterdheid’ aan bod komen.
  • Praktijkvoorbeelden. Actuele praktijkvoorbeelden waarin een boek, een website of het internet een rol speelt.
  • Boeken- en sitetips. Hier vind je (prenten)boekentips bij bepaalde activiteiten of thema’s en sites met informatie die verbreding en verdieping bieden over onderwerpen als laaggeletterdheid, dyslexie of onderzoekend en ontwerpend leren. Ook vind je er verwijzingen naar kwalitatief (meestal gratis) te downloaden lesmateriaal.
  • Lesmateriaal. Bij bepaalde specifieke activiteiten is lesmateriaal opgenomen dat je kunt printen of kunt gebruiken via het digibord.
  • Eindnoten. Per hoofdstuk zijn de eindnoten op de website opgenomen. Elke eindnoot is snel te vinden met de zoekfunctie. De meeste eindnoten hebben een website, zodat je meteen kunt doorklikken.

Liefde voor letters en lezen is een aanrader voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 7 jaar! Meer informatie over het boek vind je hier.


08-04-2019