Gratis verzending vanaf €20

Kinderen en aanraken: Hoe doe je dat op de opvang?


Kinderen en aanraken: Hoe doe je dat op de opvang?

Het begrip ‘aanraken’ draagt niet bepaald een positieve lading, zéker niet als het betrekking heeft op kinderen. Maar met aanraking is op zichzelf niks mis. Sterker nog, kinderen hebben bepaalde aanrakingen juist nodig om te kunnen groeien, gezond te blijven en zich te ontwikkelen. Kinderen bij wie de huid niet voldoende wordt aangeraakt, kunnen een leerachterstand krijgen en zijn vaak minder sociaal. Kleine aanrakingen kunnen al een wereld van verschil maken. Maar hoe pak je zoiets aan op de kinderopvang?

Succesvolle test
Marijke Sluijter weet het wel. Zij heeft zelf lichte aanraking gebruikt om haar beide kinderen te stimuleren in hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. En met spectaculair resultaat! In het boek Aanraken: Een levensbehoefte laat ze zien wat voor oefeningen en activiteiten je kunt organiseren in de kinderopvang om aanraken extra aandacht te geven.

Hoe stimuleer je aanraking?
Je zou kunnen denken aan massages door medeleerlingen of spelletjes als ‘De autowasstraat’, ‘Ballonnenyoga’ en ‘De blinde beeldhouwer’. Hieronder kunt u het spelletje ‘Een bak vol handen’ gratis downloaden.

Een bak vol handen

>> Download het spelletje

Dit soort activiteiten vermindert stress in de groep en activeert het leervermogen van kinderen. Bovendien worden ze minder agressief. In Aanraken: Een levensbehoefte zijn nog meer dan zestig andere spelletjes opgenomen die de aanraking bevorderen. Wanneer ga jij ermee aan de slag?


14-08-2019