Gratis verzending vanaf €20

Huiselijk geweld neemt alleen maar toe


Huiselijk geweld neemt alleen maar toe

Het aantal meldingen van huiselijk geweld in en om Amsterdam is in één jaar tijd bijna 32 procent toegenomen. In zes maanden tijd zijn bijna zesduizend meldingen binnengekomen, de helft betreft kindermishandeling, zo meldt het Parool. In de regio Leiden is het al niet anders en in Groningen en Gennep maken ze zich zorgen over de werkwijze van Veilig Thuis: het zijn slechts de nieuwsmeldingen over huiselijk geweld en kindermishandeling in de afgelopen week. Het mag duidelijk zijn: Ondanks (of dankzij) de invoering van de aangescherpte verplichte meldcode kindermishandeling lopen de cijfers in hoog tempo op. 

Het is een treurige situatie die steeds treuriger wordt. De aandacht voor het thema Huiselijk geweld en kindermishandeling is het afgelopen decennium flink toegenomen, maar alle maatregelen ten spijt is het onderwerp actueler dan ooit.  Kennelijk zijn we niet in staat met beleidsplannen en maatregelen het tij te keren, of misschien is er te weinig mankracht, of te weinig kennis bij gemeenten, hulpverleners en politie of....... 

Als het om kennis gaat: Ieder jaar in november wordt de week van de kindermishandeling georganiseerd en in die week vindt ook het jaarlijkse congres huiselijk geweld en kindermishandeling plaats. Via blogs krijgt het onderwerp aandacht en via boeken die SWP uitgeeft of digitale kennisbanken. Aan beschikbare kennis geen gebrek en iedere professional zou die kennis tot zich moeten nemen: lezen, bijeenkomsten bijwonen of zichzelf verder laten scholen.  

Geweld hoort immers nergens thuis... en professionals moeten dat ook (kunnen) borgen.

 

 

 

 


26-09-2019