Gratis verzending vanaf €20

BLOG | Betrokkenheid van collega’s juist nu belangrijk!


BLOG | Betrokkenheid van collega’s juist nu belangrijk!

Het coronavirus houdt de wereld zijn greep. We ervaren nu met z’n allen dat het leven niet stabiel is. Dit heeft grote gevolgen voor ons dagelijks leven. Bedrijven proberen hun kop boven water te houden, medewerkers zitten massaal thuis, sociale contacten beperken we tot een minimum en er heerst angst en onzekerheid.


Gezondheid van medewerkers gaat boven alles. Wellicht ben je je daar als werkgever, leidinggevende of HR-manager nu juist meer bewust van. Werkgeluk, duurzame inzetbaarheid en de employee-experience hebben op dit moment misschien geen prioriteit. Maar vergis je niet!

Werken aan amplitie, het bevorderen van positieve toestanden van medewerkers, is onmisbaar om het welbevinden en functioneren te waarborgen. Het menselijk kapitaal van een organisatie is essentieel om organisatiesucces te behalen en soms zijn er crisissituaties nodig om dit te beseffen. Betrokkenheid is hét sleutelwoord. Belangrijk is te beseffen dat betrokkenheid van twee kanten komt.

Sociale interactie organiseren
Om betrokkenheid te tonen en te creëren is het belangrijk elke dag interactie te organiseren. Er zijn verschillende mogelijkheden om elkaar toch te zien en spreken vanuit huis. Denk aan Zoom, Skype of Microsoft Teams. Leidinggevenden kunnen contact hebben met medewerkers om de voortgang te bespreken. Minstens zo belangrijk is het om regelmatig te checken hoe het met de mensen gaat. Ook is het belangrijk dat collega’s onderling contact hebben. Zorg dus dat dit mogelijk gemaakt is. Ook belangrijk: organiseer dagelijks op een vast moment een digitale koffiedate! 

Door ervoor te zorgen dat iedereen dagelijks tenminste één interactiemoment heeft, wordt energie gecreëerd, verbondenheid vergroot en bevlogenheid gestimuleerd. 

Huidige manier van werken vormgeven
Voor veel leidinggevenden, managers en medewerkers is niet zeker hoe het werk nu vormgegeven moet worden. Daarnaast ervaren medewerkers minder regelruimte en werkvariatie doordat zij veel thuis werken. Het werk is vanachter de laptop wellicht eentoniger dan normaal en er is minder mogelijkheid voor afwisseling tussen bijvoorbeeld vergaderingen, zelfstandig werken en gezamenlijk projectwerk. Het is belangrijk openlijk te communiceren over de uitdagingen waar de organisatie en het team voor staan.
Vraag medewerkers mee te denken en vraag wat zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Zo worden medewerkers betrokken bij het vormgeven van ‘het nieuwe werken’. Deze regelruimte stimuleert verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Daarnaast kan het gezamenlijk maken van een weekplanning zorgen voor werkvariatie. En de juiste werk- en privébalans. 

Betrokkenheid in de toekomst
Betrokkenheid is altijd belangrijk, maar we beseffen het nu meer dan anders. De normale manier van werken is bij veel organisaties ontregeld, waardoor we nieuwe werkwijzen ontdekken. Dit betekent dat het binnenkort wellicht tijd is het personeelsbeleid  onder de loep te nemen. Worden de medewerkers in jouw organisatie beschouwd als het belangrijkste kapitaal? Wordt er ook daadwerkelijk zo met hen omgegaan? 

Minder verzuim en minder verloop
Werken aan amplitie is enorm waardevol, zowel voor medewerkers als vanuit bedrijfseconomisch perspectief. Het leidt tot meer plezier en motivatie, minder verzuim, minder verloop en meer productiviteit en innovatie. Ook draagt het bij aan betere dienstverlening, meer klanttevredenheid en hogere omzet. In de nabije toekomst gaat amplitie onderdeel uitmaken van het DNA van succesvolle organisaties. 

Dit is een blog van auteurs Yrenee Koen en Seline van Keulen.Zij werken aan het boek ‘Werken aan amplitie', de toepassing van positieve organisatiepsychologie’. Het boek verschijnt in september bij uitgeverij SWP.

 

 


02-04-2020