Gratis verzending vanaf €20

Onderzoek naar effectiviteit "Rots en Water" op het VMBO bekend


Onderzoek naar effectiviteit "Rots en Water" op het VMBO bekend

Op 15 januari 2021 promoveerde dr. E.C.A. (Esther) Mertens met haar proefschrift ‘Skills and Struggles in the Intra- and Interpersonal Domain: Effectiveness of Universal School-based Interventions’. Esther en haar onderzoeksteam onderzochten de effecten van de inzet van Rots en Water op verschillende VMBO scholen. Aan het onderzoek namen 1.299 leerlingen deel, verspreid over 13 scholen. Het onderzoek vond tussen 2016 en 2020 plaats, werd uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht en gefinancierd door de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZONmw). 

Resultaten laten zien dat leerlingen die de Rots en Water interventie hebben gehad een betere ontwikkeling laten zien op meerdere uitkomsten op zowel het interpersoonlijke domein (agressie) als het intra-persoonlijke domein (psychologisch welbevinden, seksuele autonomie, internaliserend gedrag) en op secundaire uitkomstmaten (zelf-controle en emotieregulatie), ten opzichte van de leerlingen die de R&W-interventie niet hebben gehad. De uitkomsten waren het sterkst in het eerste jaar en wanneer een kernteam van leerkrachten betrokken was bij het uitvoeren van de interventie.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Meer informatie over Rots en Water programma via de website
  • Informatie over Esther Mertens op deze pagina
  • Het basisboek Rots en Water kan hier besteld worden.
  • De praktijkboeken Rots en Water zijn onder beheer van het Rots en Water instituut en worden in combinatie met een training verstrekt.

01-02-2021