Gratis verzending vanaf €20

Op weg naar een ‘Canon van het Nederlandse Kinderlied’.


Op weg naar een ‘Canon van het Nederlandse Kinderlied’.

Een Canon van 50 Nederlandse kinderliedjes met als doel een (chronologische) samenvatting te geven van liedjes die op Nederlandse basisscholen worden aangeboden: dat is het initiatief van Michel Hogenes, hogeschooldocent en voorzitter van Gehrels Muziekeducatie. Een ieder in kinderopvang en basisschool kan meedoen met de opgave van de meest belangrijke liedjes en liederen via dit formulier. Doe daaraan mee en werk mee aan deze nieuwe Canon.

In 1857 werd zingen op alle Nederlandse basisscholen als verplicht vak ingevoerd. Oorspronkelijk waren de liederen die de kinderen geleerd werden voornamelijk religieus, later kwamen daar volksliedjes en speciaal voor kinderen gecomponeerde liedjes bij. Dat waren soms liedjes met een moralistische tekst, andere gingen over de natuur of de koninklijke familie.

Daarnaast gingen canons deel uitmaken van het schoolliedrepertoire (Jan Breimer, 2005). Tegenwoordig zingen kinderen niet alleen die ‘schoolliedjes’ maar ook graag popsongs.

Anno nu worden er echter nog steeds liedjes speciaal voor kinderen geschreven. Jeroen Schipper is daar een goed voorbeeld van, met producties als De Operapiraat, Rood Rood Mannetje, Swingen als een kangeroe.

Vanaf dit najaar maken kinderliedjes ook deel uit van het pedagogisch vakblad Kiddo, waar aandacht komt voor oude en nieuwe liedjes.


03-02-2021