Gratis verzending vanaf €20

“Focus niet alleen op diagnose jongere”


“Focus niet alleen op diagnose jongere”

“Focus niet alleen op de juiste diagnose, maar luister vooral ook goed naar het verhaal zelf, de omgeving en context van de jongere.” Hiervoor pleitte Robert Vermeiren in het programma VPRO Zomergasten. De hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie zei ook dat de nadruk niet alleen op de diagnose, maar ook op goed luisteren in brede context in de behandeling moet liggen. De boeken uit dit bericht helpen hierbij, want hierin is niet alleen aandacht voor methodiek.
 

Boegbeeld
Vermeiren, al decennia het boegbeeld van de Nederlandse kinderpsychiatrie, spreekt in de aflevering ook over ‘zijn’ brandbrief. Tijdens de tweede coronalockdown signaleerde hij in een brandbrief, ondertekend door alle hoogleraren kinderpsychiatrie, dat de Jeugd GGZ overspoeld wordt met jongeren die vastlopen door de grote inperking van hun bewegingsvrijheid. “De komende decennia zullen we het hebben over de COVID-generatie. Het is aan ons allen te bepalen welke bijklank die zal krijgen”, aldus Vermeiren.

Decentralisatie jeugdzorg
De hoogleraar is ook zeer kritisch over decentralisatie van de jeugdzorg, waardoor kinderen met complexe problemen moeilijker hulp krijgen.

Bekijk via de onderstaande link de aflevering van Zomergasten terug.
• VPRO Zomergasten. Met Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren.

Boekentips


09-08-2021