Gratis verzending vanaf €20

Handvat voor meisjes met ADHD


Handvat voor meisjes met ADHD

Als er iemand een boek kan schrijven over meisjes met ADHD, dan is het wel Jacqueline van de Sande. Ze heeft het zelf en ook als moeder en hulpverlener is het voor haar dagelijkse kost. 'Druk en dromerig' is een feest van herkenning en een zelfhulpboekje voor meisjes met ADHD en hun omgeving. Op 12 juli overhandigde ze het eerste exemplaar aan burgemeester Peter de Baat en wethouder Wim Sinderdinck.

Foto: Susan Wiendels

Druk en dromerig telt 208 pagina's. De schrijfster begint elk hoofdstuk met een beschouwend stukje met voorbeelden van gebeurtenissen uit haar jeugd. "Wat voelde ik toen? Wat waren de reacties van mijn omgeving? Daar zitten grappige, maar ook aangrijpende anekdotes tussen. Daar koppel ik weer een verklarende wetenschappelijke theorie aan en een beschrijving met wat ik nodig zou hebben gehad wat er toen niet was: praktische tips voor ouders en onderwijzers."
'Druk en dromerig' is dus geen verwerkingsbroek, maar een handvat voor meisjes met ADHD en hun omgeving. Ook voor de schrijfster zelf. Privé en in haar werk. Jacqueline van de Sande werkt bij de gemeente Montferland op de afdeling Zorg in het sociaal jeugdteam en als praktijkondersteuner huisartsen-jeugd en als schoolmaatschappelijk werker veel met kinderen met ADHD.

Talenten
"Geweldig dat het boek er is", verklaart burgemeester Peter de Baat. "ADHD is van deze tijd. Er zijn veel kinderen die ermee te maken hebben. Dat betekent niet dat zij geen talenten hebben, integendeel. Voor het kind is het lastig en ook voor de ouders. Maar het is juist interessant om op zoek te gaan naar die kansen."
Het doel van het boek is om meer inzicht en begrip te kweken voor meisjes met ADHD en te laten zien dat dé ADHD'ster niet bestaat. De kern van de boodschap van Jacqueline van de Sande: "Maak gebruik van de talenten van meisjes met ADHD. Help ze om hun talenten te zien en in te zetten als kwaliteit. Juist omdat ze ADHD hebben kunnen ze veel bereiken." Ze ondervond het zelf aan den lijve tijdens het schrijfproces van het boek dat ongeveer een half jaar duurde. "Als iets me niet boeit, kan ik m'n aandacht er moeilijk bijhouden. Maar als het me wél boeit zoals het schrijven van het boek, dan kan ik door blijven gaan."

Laag zelfbeeld
'Druk en dromerig' is volgens haar een uniek boek. "Over het onderwerp ADHD is al wel eerder geschreven, maar meestal ging het over jongens, nooit expliciet over meisjes. Bij meisjes uit ADHD zich anders, het wordt minder vaak erkend en herkend. Daarom wilde ik het graag onder de aandacht brengen." Ze vertelt over de verschillen tussen jongens en meisjes. "Die hebben onder meer te maken met het traditionele rollenpatroon. Meisjes vertonen eerder sociaal wenselijk gedrag, passen zich snel aan om aardig gevonden te worden en hebben eerder een laag zelfbeeld. Daarnaast zijn er ook neurologische verschillen en spelen hormonen bij meisjes een belangrijke rol."
'Druk en dromerig' is verkrijgbaar via uitgeverij SWP en kost € 24,50.
 

Nieuwsbron: montferlandnieuws.nl


19-07-2018