Gratis verzending vanaf €20

Corona en drugs


Corona en drugs

Als trends in de Verenigde Staten voorlopers zijn van trends die we in Nederland gaan zien, is dat voor druggebruik een slechte en dodelijke zaak. In de 12-maands Coronaperiode (tot april 2021) zijn in de VS 100.000 inwoners overleden aan drugs. Dat is 28,5% meer dan in de voorliggende periode en een verdubbeling over een 5-jaarstrend.

100.000 burgers: het staat gelijk aan het complete aantal bewoners van Alkmaar - in 1 jaar uitgeroeid. De belangrijkste boosdoener (64%) is Fentanyl, een synthetische opioïde, 80x sterker dan morfine. Fentanyl is sterk verslavend en wordt steeds goedkoper aangeboden in het illegale circuit. Het was de doodsoorzaak van popster Prince, maar dat heeft kennelijk geen afschrikwekkend effect. Zware pijnstillers zoals oxycodon, tramadol en fentanyl worden via voorgeschreven recepten veel en vaak gebruikt. 1 op de 10 Belgen gebruiken deze voorgeschreven pijnstillers en ook in Nederland is het een stille epidemie. Dat getal komt naast het illegale gebruik van deze middelen. 

Preventie bij jongeren om inname van alcohol en drugs tegen te gaan is extreem belangrijk. Om specifieker preventie in te kunnen zetten ontwikkelde het Trimbos zg. Persona's - gedetailleerde omschrijvingen van verschillende typen gebruikers van alcohol en drugs. Lees hier het betreffende rapport. 

Het eenmaal aanpakken van de verslaving is geen sinecure. Maar hersteld zijn van een verslaving is een waardevolle vorm van levenservaring die gebruikt kan worden om anderen te ondersteunen in een vergelijkbaar proces. Ex-verslaafden kunnen als ervaringsdeskundige een bijdrage leveren aan de zorg en dienstverlening. Niet alleen in specifieke rollen, en vanuit cliëntenorganisaties, maar ook binnen reguliere functies. Alie Weerman schreef daar eerder het boek Deskundig door verslaving over.  Alie schreef samen met Herm Kisjes het boek Studeren onder invloed

Kijk ook op Sociaaldigitaal voor meer kennis of raadpleeg Drugsinfo of neem een kijkje op Oogvoorpreventie.nu


18-11-2021