Gratis verzending vanaf €20

Basisscholen en middelbare scholen weer open


Basisscholen en middelbare scholen weer open

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) heeft gezegd dat de basisscholen, middelbare scholen en bso’s vanaf 10 januari weer open kunnen. Volgens het OMT is dat verantwoord. Ook mogen jongeren tot 18 jaar weer buiten sporten tot 20.00 uur ’s avonds.

Slob: ‘’Het naar voren halen van de kerstvakantie voelde als een nederlaag. Ik ben blij dat we nu deze stap kunnen zetten. Er is opluchting, maar er is ook nog veel gaande. Het is nog geen rustig bezit, maar het is fijn dat kinderen weer naar school kunnen.’’

Voor de basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs gelden dezelfde afspraken als voor de verlengde kerstvakantie. Het gaat om de volgende regels:

  • Leerlingen met een milde neusverkoudheid of andere coronaklachten moeten thuisblijven en zich (laten) testen.
  • Scholen hanteren looproutes in de gang, spreiden pauzes en proberen contacten tussen verschillende schoolklassen te vermijden. Ook komen leerlingen zoveel mogelijk zelf naar school.
  • Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool en leerlingen van het voortgezet onderwijs dragen mondkapjes in de gang, net als het onderwijspersoneel. 
  • Voor leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 in het primair onderwijs, alle leerlingen van het voortgezet onderwijs en al het onderwijspersoneel in de scholen geldt: twee keer per week thuis een preventieve zelftest doen, zo nodig met behulp van ouders of andere verzorgers. Als de test positief is, gaat de persoon en de rest van het gezin in quarantaine en laten zich testen in de GGD-teststraat. Als de test negatief is, kan de leerling of leraar naar school. Dit dringende test-advies geldt voor iedereen, dus ook voor gevaccineerden.
  • Daarnaast gelden in de scholen in het primair en voortgezet onderwijs nog steeds de basismaatregelen. Dat betekent: volwassenen houden onderling 1,5 meter afstand (ook leraren waar mogelijk), ouders blijven buiten de school en vergaderingen zijn online.


Mbo en hoger onderwijs
Op het mbo, hogescholen en universiteiten wordt online onderwijs gegeven vanwege het toenemend aantal besmettingen in deze leeftijdscategorie. Daarnaast geeft dit extra tijd om jongeren in die leeftijdscategorie de komende weken hun boosterprik te kunnen geven. Op 14 januari wordt opnieuw afgewogen over het volledige maatregelenpakket, waar ook de heropening van het mbo en hoger onderwijs bij betrokken wordt. Studenten in een kwetsbare positie kunnen wel fysiek naar school. Verder gelden nog enkele andere uitzonderingen.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

 

We hebben wat boeken geselecteerd voor medewerkers in het onderwijs:

Een intense reis
Reis mee door de wereld van hoogbegaafdheid, intensiteit en schooltrauma

Marije Hofland
€ 24,90  |  ISBN 9789085601289  |  160 pagina's

Lees meer & bestel!


 

Motiveren is te leren
Direct toepasbare voorbeelden | Wetenschappelijk onderbouwd


Dirk van der Wulp
€ 18,00  |  ISBN 9789088508080 |  96 pagina's

Lees meer & bestel! 

 

De achterkant van het onderwijs

Marjon Velsink  & Melanie Philips  
€ 20,00  | ISBN 9789088509698 | 120 pagina's |

Lees meer & bestel!

 

 

 

 

 


04-01-2022