Gratis verzending vanaf €20

Leefstijlgeneeskunde in het voetlicht


Leefstijlgeneeskunde in het voetlicht

Veel chronische ziekten worden tegenwoordig veroorzaakt of verergerd door leefstijlfactoren; denk hierbij aan factoren als te weinig bewegen, overgewicht, slechte voeding, drank en drugs, te weinige slaap en te veel stress. Wanneer patiënten met leefstijlgeneeskunde nieuw gedrag wordt aangeleerd kunnen de klachten aanzienlijk worden verminderd. Dit meldde het FD onlangs. Hoe kunt u als gezondheidsprofessional uw cliënten begeleiden tijdens een positieve leefstijlverandering?

Als voorbeeld wordt in het artikel van het FD diabetes type 2 genomen, waarbij onderzoek liet zien dat aangepaste voeding en voldoende beweging er voor 90% van de deelnemers toe leidde dat zij helemaal of gedeeltelijk konden stoppen met medicijnen. Na een jaar kon nog steeds bijna 40% zonder medicatie. Ook bij andere aandoeningen - zoals angststoornissen, astma en de ziekte van Crohn - zijn serieuze signalen dat een gezondere leefstijl klachten kan verminderen of laten verdwijnen.

Een positieve leefstijlverandering levert mensen dus veel op. De gedragsverandering die hiervoor nodig is blijkt echter voor veel mensen een flinke uitdaging. Ingrid Steenhuis (hoogleraar Preventie aan de Vrije Universiteit) en Wil Overtoom (begeleider verandertrajecten in het bedrijfsleven) hebben daarom samen de Brickhouse Academy opgericht. Zij richten zich daarbij op de vertaling van wetenschap over leefstijl en gedragsverandering naar de praktijk. Uit deze samenwerking is ook het boek Positieve Leefstijlverandering voortgekomen. Dit boek biedt alle inzichten en handvatten om een leefstijlverandering uit te lokken en mensen te ondersteunen en te begeleiden naar een gezonde(re) leefstijl.


23-07-2018