Gratis verzending vanaf €20

NIEUW | Pistoia, een cultuur van het jonge kind. Het succes van de Toscaanse stad Pistoia


NIEUW | Pistoia, een cultuur van het jonge kind. Het succes van de Toscaanse stad Pistoia

Pistoia, een cultuur van het jonge kind beschrijft de bijzondere jonge kindvoorzieningen in de Toscaanse stad Pistoia. De tekst wordt rijkelijk ondersteund met beeldmateriaal. Daarmee is het boek een bron van inspiratie voor iedereen die betrokken is bij de opvoeding en de zorg voor kinderen (0-6 jaar). Zoals pedagogisch coaches, medewerkers, onderzoekers en ook ouders van jonge kinderen.


Waarom is de aanpak van Pistoia zo aantrekkelijk, inspirerend en succesvol?

  1. De aanpak van Pistoia en meer concreet het Pedagogisch Documenteren is een pedagogiek die tegelijkertijd uitdagend, lonend en plezierig is. Uitdagend, omdat je als medewerker nooit precies weet waar je zult uitkomen. Lonend, omdat je via de documentatie over je werk met kinderen kunt communiceren met ouders en met de buitenwereld en daar veel positieve reacties op krijgt. En plezierig, omdat het je werk boeiend maakt en je steeds nieuwe dingen gaat ontdekken in kinderen.
  2. De aanpak van Pistoia is ook interessant vanwege de nadruk die wordt gelegd op het belang van de ruimte als derde pedagoog.
  3. En dat brengt ons bij een derde belangrijke pijler van de Pistoia-benadering. Het gaat hier om voorzieningen die zijn ingebed in de sociale structuur en cultuur van een stad die het belang van goede voorzieningen voor alle jonge kinderen al decennia lang onderkent, op allerlei manieren ondersteunt en aanpast aan veranderende omstandigheden. Dit maakt de kindervoorzieningen in Pistoia tot zo’n inspirerend voorbeeld voor pedagogisch coaches, medewerkers en onderzoekers.

Inspiratie voor kwaliteitsverbetering in Nederland en Vlaanderen 

Zonder twijfel biedt deze cultuur van gastvrijheid en participatie die de voorzieningen van Pistoia voor kinderen en ouders zo rijk maakt, veel inspiratie voor allen die investeren in innovatie en kwaliteitsverbetering van voorzieningen voor jonge kinderen in Nederland en Vlaanderen.

Inclusief hoofdstuk met voorbeelden hoe onderwijs en praktijk in Nederland en Vlaanderen de lessen van Pistoia als inspiratiebron hebben gebruikt.

KLIK HIER OM METEEN PISTOIA, EEN CULTUUR VAN HET JONGE KIND TE BESTELLEN BIJ UITGEVERIJ SWP

BEKIJK HIER HET INKIJKEXEMPLAAR


28-02-2022