Gratis verzending vanaf €20

Herstel van eetproblemen (anorexia)


Herstel van eetproblemen (anorexia)

“Eetproblemen zijn zeer complex en gaan niet alleen over eetproblemen,” stelt auteur Van der Helm. “Tegelijkertijd kom ik in de residentiële zorg bijna geen meisjes met complexe problematiek tegen die geen eetproblemen hebben. Het probleem is complex, en dus dient de zorg ook veel breder te zijn dan een oplossing voor het symptoom.”

In dit boek pleit Van der Helm voor een radicaal andere aanpak, waarbij motiverende basisbehoeften van de zelfdeterminatietheorie voorop staan. Dat wil zeggen: verbondenheid (met familie en vrienden), competentie (naar school of opleiding) en autonomie. Vanwege de complexe ontstaanswijze heeft transdiagnostische (integrale) therapie de voorkeur. Zo blijkt uit onderzoek dat veel cliënten last hebben van (micro-)trauma en vaak ook hooggevoeligheid. Andere copingsvaardigheden kunnen daarom behulpzaam zijn. Dat kan in veel gevallen ook thuis, ambulant, of in ieder geval ‘zoveel thuis als mogelijk’.

Dit boek is geschreven voor ouders en jongeren en een breed scala aan (aankomende) professionals: hulpverleners, kinderartsen en diëtisten, huisartsen en ondersteuners POH, coaches, sociotherapeuten, pedagogen en (toegepast) psychologen, jeugdbeschermers en kinderrechters, ervaringsdeskundigen en opleiders van psychosociale hulphonden.
 

Herstel van eetproblemen (anorexia)
Op weg naar verantwoorde ambulante zorg: ‘zoveel thuis als mogelijk’


Prof. dr. Peer van der Helm
ISBN 9789085601890 |  160 pagina's

Bestel hier het boek

 


Interview in de Trouw: Psycholoog Peer van der Helm: Behandel anorexia niet als een eetstoornis


27-01-2023