Gratis verzending vanaf €20

Week van de Hoogbegaafdheid: Het IQ en de intelligentie. De illusie van meten


Week van de Hoogbegaafdheid: Het IQ en de intelligentie. De illusie van meten

Binnenkort start de Week van de Hoogbegaafdheid (4 maart tot en met 11 maart). Het doel van deze week is om kennis over hoogbegaafdheid te verspreiden en vooroordelen en misvattingen proberen weg te nemen. Mede daarom staan we stil bij het boek Het IQ en de intelligentie. De illusie van meten van dr. Martine France Delfos.
 

Het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen onderschrijft dat dit boek een aanrader is voor wie in zijn of haar werk te maken heeft met hoogbegaafdheid.

Voor hulpverleners wil ik het belang om dit boek te lezen extra benadrukken, we zijn gewend geraakt aan de ogenschijnlijke betrouwbaarheid van een IQ-score en de zwaarwegende gevolgen hiervan. Uit de praktijk weet ik dat, met de informatie uit dit boek in gedachten, de testen niet altijd op een goed moment worden ingezet”, concludeert klinisch psycholoog / psychotherapeut Kirsten Copier in een recensie van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen.

Ook onderstaande boeken, onder andere geschikt voor onderwijsspecialisten, helpen bij het beter begrijpen en het (leren) omgaan met hoogbegaafdheid.

Het IQ en de intelligentie
De illusie van meten
Dr. Martine F. Delfos
€ 19,95  |  ISBN 9789085600770  |  144 pagina's

In Het IQ en de intelligentie neemt Martine Delfos ons mee naar de psychologische geboorte van het onderzoeken van intelligentie bij Alfred Binet, aan het einde van de negentiende eeuw. Vanaf daar maken we een onwaarschijnlijke, indrukwekkende en fascinerende psychologische en historische reis, waarbij het opsporen van zwakke plekken bij leerlingen via de intelligentietests en het IQ al snel verwijderd raakten van de oorspronkelijke visie van Binet. 

Lees meer & bestel!

Een intense reis
Reis mee door de wereld van hoogbegaafdheid, intensiteit en schooltrauma
Marije Hofland
€ 24,90  |  ISBN 9789085601289  |  160 pagina's

Marije Hofland beschrijft wat het betekent om hoogbegaafd te zijn en waar zij als gezin tegenaan liepen in hun zoektocht naar passend onderwijs, zelfacceptatie, hulp en het herstel van een schooltrauma.

Lees meer & bestel!

 

Ik en hoogbegaafdheid
Inzicht in jezelf
Nathalie van Kordelaar, Esther de Boer & Mariken Althuizen
€ 17,00  |  ISBN 9789085606765  |  92 pagina's

Naast een persoonlijke zoektocht geeft het boek inzicht in hoe divers hoogbegaafdheid is.

Lees meer & bestel!

Een andere kijk op hoogbegaafdheid
- 5e druk

Mariken Althuizen, Esther de Boer & Nathalie van Kordelaar
€ 22,90  |  ISBN 9789088505591  |  128 pagina's

Bij hoogbegaafdheid denken we in eerste instantie aan moeilijke concepten kunnen begrijpen en aan snel kunnen denken. Maar bij hoogbegaafdheid hoort ook overspoeld raken door prikkels. 

Lees meer & bestel!

Reisgids zelfregulerend leren
Handleiding voor begeleiders 

Mirjam Zwaan
€ 34,90  |  ISBN 9789088509827  |  168 pagina's

In deze handleiding wordt zelfregulerend leren bekeken vanuit de metafoor van een ontdekkingsreis. De leerling trekt op met een ervaren reiziger. Samen wordt vanaf de verkeerstoren het leerlandschap verkend, de route uitgestippeld, gekozen voor een vervoermiddel en wordt er gekeken naar hoe je de bagage en souvenirs handig mee kunt nemen. Om de doelen te behalen wordt samen met de leerling gekozen voor passende leerstof. Dit is meestal de reguliere lesstof. Voor (hoog)begaafde leerlingen is dit vaak verrijkingsmateriaal. 

Lees meer & bestel!

Ook verkrijgbaar: werkboek voor leerlingen.


23-02-2023