Gratis verzending vanaf €20

NIEUW | Austerlitz doet het zelf, hoe een dorp zijn zorg regelde


NIEUW | Austerlitz doet het zelf, hoe een dorp zijn zorg regelde

Eigenwijs dorp
Austerlitz doet het zelf gaat over een eigenwijs dorp dat zelf zijn meergeneratiegebouw met school, dorpshuis, starters- en zorgwoningen én zijn zorg- en welzijnsvoorzieningen regelde. Dit in de vorm van de zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt, het Hart van Austerlitz en de  woonstichting NuVoorStraks. Het is een succesverhaal, maar ook een succesverhaal kent zijn moeilijke momenten. Ook daarover gaat dit boek. 

 

De drie betrokken wethouders zien als hun belangrijkste bijdrage aan dit project: het initiatief laten bij de initiatiefnemers en als gemeente faciliteren zonder het over te nemen. Dat vinden ze van groter belang dan het vele geld dat de gemeente Zeist investeerde. Een opmerkelijke, zo niet unieke houding.

"Austerlitz Zorgt is een inspiratiebron voor velen. In de eerste plaats voor Austerlitz zelf. Vanuit het volste vertrouwen is Austerlitz Zorgt een geheel eigen koers blijven varen. Een eigen koers die drijft op de sociale cohesie in het dorp." 
-Koos Janssen, burgemeester van Zeist.

Janssen nam op vrijdag 31 maart het eerste exemplaar in ontvangst, zie foto.

Bestel hier Austerlitz doet het zelf

Bekijk hier het inkijkexemplaar


Austerlitz doet het zelf (lezing);

Als je nog nooit het verhaal van de coöperatie Austerlitz Zorgt, Hart van Austerlitz en WoonStichting NuVoorStraks heb gehoord, dan is dit je kans. Allemaal keurig vastgelegd in dit boek. Deze zorgcoöperatie is in 10 jaar uitgegroeid tot een van de bekendste voorbeelden van een succesvol burgerinitiatief. Wat maakt Austerlitz zo bijzonder? De sociale cohesie? De dorpsondersteuner die ook het WMO-loket is? De nieuwe meergeneratie en multifunctionele accommodatie? De 550 leden en meer dan 100 vrijwilligers? De zorgwoningen van de eigen woonstichting? Het eetcafé in gezamenlijk eigendom van het dorp.

Jan Snijders, medeoprichter van Austerlitz Zorgt, vertelt enthousiast dit succesverhaal, dat desondanks toch heel wat hobbels moest overwinnen. Heeft u interesse in een lezing van Snijders? Mail dan naar wesley@mailswp.com.

Foto: Koos Janssen, burgemeester van Zeist (m.), ontvangt het eerste exemplaar van Austerlitz doet het zelf van mede-oprichters Jan Snijders (r.) en Wim Oerlemans (l.). Fotograaf: Kees Linnebank


06-04-2023