Gratis verzending vanaf €20

Betekenisvol vaderschap en opvoeden door vaders met een licht verstandelijke beperking


Betekenisvol vaderschap en opvoeden door vaders met een licht verstandelijke beperking

Vaders. Hoe vaak hebben we het over 'vaders' wanneer we over 'ouders' spreken? Steeds meer wordt het belang van vaders onderkend in de opvoeding van kinderen. Maar zelfs in 2023 weten we nog altijd weinig. Wat vinden zij belangrijk in de opvoeding, hoe beleven zij ouderschap, wat voor vader willen zij zijn én hoe kunnen hulpverleners vaders steunen bij de opvoeding van hun kinderen als dat nodig is?

Dat vaders belangrijk zijn voor de gezonde ontwikkeling van kinderen staat buiten kijf. Kinderen van betrokken vaders hebben minder (gedrags)problemen en doen het beter, ook op latere leeftijd. Vaders die meer betrokken zijn bij de opvoeding voelen zich ook gelukkiger. Als een vader actief betrokken is tijdens de zwangerschap, bindt hij zich sterker en kan hij meer een eigen identiteit als vader ontwikkelen.

Over vaders in het algemeen weten we weinig, maar over vaders met een lvb weten we nóg minder. Wát we weten over ouderschap en lvb, is voornamelijk gebaseerd op wat we weten van moeders met een lvb. In onderzoek, opleidingen en trainingen, bij de ontwikkeling van interventies en methodieken en in het bieden van opvoedondersteuning, is de focus zelden op deze vaders gericht. Volop redenen om in dit artikel de spotlight op vaders met een lvb te richten. We beschrijven hier wat bekend is uit het weinige en kleinschalige onderzoek dat is uitgevoerd onder vaders en hulpverleners die met deze vaders werken. 

Het artikel Vaderschap en lvb staat in het gloednieuwe themanummer van Sozio: Licht Verstandelijk Beperkt. Tevens vindt er een deelsessie plaats over Ouderschap en lvb: wat werkt in de praktijk voor vader? Deelnemers aan het 13e Jaarcongres LVB op 28 september ontvangen deze special gratis. 

Wil jij het nummer toch los bestellen? Dat kan via onderstaande button:

 

Sozio LVB 2023
Themanummer
Licht Verstandelijk Beperkt

€ 14,95  |  ISBN 9789085603214  |  80 pagina's

Lees meer & bestel


14-09-2023