Gratis verzending vanaf €20

Het Sinterklaasfeest & de bijzondere rol van Zwarte Piet


Het Sinterklaasfeest & de bijzondere rol van Zwarte Piet

Het blijft de gemoederen ieder jaar weer bezighouden: mag Zwarte Piet onderdeel uit blijven maken van ons Sinterklaasfeest? Maar waar hebben we het eigenlijk precies over als de Pietendiscussie weer oplaait? Wie was Sint-Nicolaas? En wat is van oudsher eigenlijk de rol van Zwarte Piet? In het boek Sinterklaas verklaard behandelt John Helsloot (onderzoeker bij het Meertens Instituut) - niet zonder kritiek - de bijzondere betekenis van Zwarte Piet. Maar het boek gaat verder: 

Kunsthistorica Eugenie Boer beschrijft de ontwikkelingsgang van de eeuwenoude Sint-Nicolaas tot de 'moderne Sinterklaas'. Willem Koops (hoogleraar ontwikkelingspsychologie en pedagogiek aan de Universiteit Utrecht) bespreekt het onderwerp 'Sinterklaas als opvoeder'. Herman Pleij (emeritus-hoogleraar historische Nederlandse letterkunde) analyseert het Sinterklaasfeest als gezinsgebeuren, waarin allerlei rituelen aan bod komen. Het boek sluit af met een korte bijdrage van Henk van Benthem over de geschiedenis van Sint-Nicolaasliederen.

Kortom: dit compacte boek biedt een diepgaande en verklarende analyse van het unieke Nederlandse Sinterklaasfeest en hoort thuis in de schoen van elke nieuwsgierige volwassene.


Sinterklaas verklaard
E-book, €6,90


02-11-2018