Gratis verzending vanaf €20

‘De anatomie van democratie’ aangeboden aan verkenners en informateur Plasterk


‘De anatomie van democratie’ aangeboden aan verkenners en informateur Plasterk

Op de laatste dag dat de kopstukken van PVV, VVD, NSC en BBB onderhandelden met informateur Ronald Plasterk op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum heeft Otto de Loor zijn nieuwe boek aangeboden: De anatomie van democratie. Het grote werken aan democratie-boek. In Hilversum spraken de partijen over de vorming van een nieuw kabinet en hadden zij het onder andere over de grondwet en de rechtstaat. 

“Wellicht kan het boek De anatomie van democratie u gemeenschappelijke taal en beelden geven die u helpen om tot afstemming te komen over die “gemeenschappelijke basislijn. Het is goed om de democratische rechtsstaat te verkennen met elkaar, al is het raar – zorgelijk ook - dat er hierover op dit niveau – bij u onderling -  verwarring lijkt te zijn”, schrijft De Loor aan de verkenners. 

Hij vervolgt in zijn brief: “Naast het wat – wat is democratie? – en het hoe – hoe werkt democratie? – moet u het dan ook maar hebben over het waartoe van democratie. Democratie is wat ons als samenleving verbindt, en daarbij gelden een aantal fundamentele beginselen die voor iedereen opgaan, zoals vrijheid, gelijkheid (voor de wet), rechtvaardigheid, redelijkheid, openbare orde en mensenrechten. Zowel het doen en laten van de overheid als het gedrag van burgers en politici moet kunnen worden getoetst aan deze beginselen. Ze zijn daartoe vastgelegd in de Grondwet. De Grondwet is het fundament van democratie, ze is de hoogste wet van Nederland, ze is  onze constitutie. Ze geeft richting aan hoe we met elkaar hebben samen te leven en ze formuleert de kernverantwoordelijkheden van de overheid. Ze bevat de regels voor onze democratische instituten en de grondrechten van de burgers.

Otto de Loor
"Ik zou de democratische rechtsstaat laten voor wat het is, je schikt je er naar of niet. In het laatste geval heb je jezelf m.i. als politicus buitenspel gezet.”

Lees hier de volledige brief in PDF die De Loor aanbood aan Yeşilgöz (VVD) en van der Plas(BBB) Plasterk (informateur)  Omtzigt (NSC) en Wilders (PVV).

Lees hier meer over het boek De anatomie van democratie. Het grote werken aan democratie-boek.

Dit boek is geschreven voor iedereen vanaf de middelbare schoolleeftijd. Via dit boek krijg je ook toegang tot de digitale bijlage voor het onderwijs: ‘Een integrale aanpak burgerschapsvorming’. 

Foto: Otto de Loor geeft de boeken af en overhandigt de brieven voor de verkenners en informateur. 

12-01-2024