Gratis verzending vanaf €20

Thuiszittersproblematiek: 'Enorm eenzaam en duur'


Thuiszittersproblematiek: 'Enorm eenzaam en duur'

"Jij kost te veel geld." Dat kreeg Marjon Velsink onder andere te horen toen zij zocht naar een school voor haar toen 14-jarige zoon. Het lukte haar niet om een plek te vinden voor haar zoon, die liefst anderhalf jaar thuiszat. Velsink deelde gisteravond op NPO Radio 1 haar aangrijpende verhaal. Samen met Melanie Philips was ze te gast bij het radioprogramma 'Vijf dagen'. Aanleiding was onder andere hun boek De achterkant van het onderwijs, dat nog altijd zeer actueel is.

 


Meer dan 20.000 kinderen in Nederland gaan momenteel niet naar school. Ondanks het aannemen van de Wet Passend Onderwijs is het aantal 'thuiszitters' alleen maar gestegen.

"De aanleiding voor het boek is mijn eigen zoon, mijn jongste zoon. Die zat op de middelbare school op vwo+. Hij had moeite met naar school gaan en werd steeds zieker. Het was onduidelijk wat er met hem aan de hand was," opende Velsink gisteren. "Het was rond zijn veertiende. Zijn middelbare school kon en wilde niet investeren in een kind van wie niet duidelijk was waarom het steeds ziek thuisbleef." De school van haar zoon gaf aan: zoek maar een andere school. Dat lijkt ons beter. "Wij (als ouders, red.) dachten: ‘prima, dat gaan we doen’."

De zoektocht bleek er een vol hindernissen: geen school wilde hem hebben. "Hij was een zorgleerling, en er was niet duidelijk wat er met hem was. Elke school gaf aan: ‘Jij kost te veel geld of je hebt te veel zorg nodig’. Hij heeft anderhalf jaar thuisgezeten. Dat had veel impact op hem. Hij werd heel depressief en bleek ziek te zijn. Uiteindelijk bleek dat hij het chronisch vermoeidheidssyndroom had."

De zoon van Marjon heeft de middelbare school nooit kunnen afronden.

Helaas is het verhaal niet uniek, dat tekenden de auteurs eerder al op in De achterkant van het onderwijs. "Thuiszitters zijn enorm eenzaam", vult Melanie Philips aan.

Beluister 'Vijf dagen' terug via deze link.

Lees hier meer & bestel hier De achterkant van het onderwijs. 


31-05-2024