Gratis verzending vanaf €20

370 Britse scholen aan de slag met mindfulness


De mentale gezondheid van kinderen en jongeren staat onder druk: stress, somberheid, depressie komen in deze tijd vaker voor.  
De Britse overheid voert vanaf dit jaar mindfullness op scholen in, om het tij te keren. Kinderen profiteren van mindfullness-oefeningen, ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen:  helpend hun emoties te reguleren.

's Werelds grootste onderzoek op dit terrein loopt tot 2021 en heeft als doel scholen nieuwe, robuuste doelen te geven over wat het beste werkt voor de mentale gezondheid en het welzijn van hun leerlingen.

Om te onderzoeken wat op scholen werkt om het mentale welzijn van jongeren te ondersteunen, zullen proeven vijf verschillende benaderingen testen. Waaronder:

  • Twee benaderingen gericht op het vergroten van het bewustzijn op middelbare scholen door middel van korte informatiesessies, geleid door een gespecialiseerde instructeur of door opgeleide leraren. Deze omvatten een reeks hulpmiddelen om het begrip van geestelijke gezondheid en psychische stoornissen bij zowel leerlingen als leraren te vergroten.
  • Drie benaderingen in het basis- en voortgezet onderwijs die zich richten op lichtere benaderingen, zoals oefeningen die zijn afgeleid van mindfulness-oefeningen, ademhalingsoefeningen en spierontspanningstechnieken en het herkennen van het belang van ondersteuningsnetwerken, ook onder hun eigen leeftijdsgenoten.

In Nederland hoeven we niet afwachtend te blijven: Al eerder publiceerde SWP een praktisch en rijk boek een rijk boek vol activiteiten, casussen, toepassingen, hindernissen en valkuilen voor in de klas, bij sport en spel en creatieve bezigheden voor professionele opvoeders, activiteitenbegeleiders, gz-psychologen, kindertherapeuten en leerkrachten.

 

 

 

 

 

Eén van de auteurs, Christopher Willard hierover:

 


14-02-2019