Joke de Jonge
Joke (de Jonge) houdt van innovatief werken en het ontwikkelen van methodieken op uiteenlopende terreinen. Bij Amnesty International drukte zij een stempel op de vormgeving van de opvang van politieke vluchtelingen in de beginjaren. Bij een interculturele jongeren uitwisselingsorganisatie ontwierp zij een trainings- en scholingssysteem voor de vrijwilligers en bij Thuiszorg Amsterdam richtte zij zich op ziekteverzuimpreventie, arbobeleid en leerlingenbegeleiding.
De kracht van verhalen
Vanaf 2000 is zij actief als zelfstandig ondernemer met haar schrijfbedrijf De Jonge Teksten, zodat zij haar twee passies (plannen bedenken en uitvoeren én schrijven) kon combineren. 15 jaar later en ruim 20 kinderboeken verder verkende zij wat zij op schrijfgebied voor mensen met beginnende dementie zou kunnen betekenen. Het Odensehuis (laagdrempelig inloopcentrum voor mensen met beginnende dementie) reageerde enthousiast op de vraag of het als ‘proeftuin’ voor de verhalen wilde fungeren. Die kruisbestuiving leverde veel vruchtbaars op: Joke werd verrast door de veelheid aan reacties die haar verhalen daar opriepen. De kracht van specifiek voor de doelgroep geschreven verhalen bleek eindeloos.
In een Odensehuis vormt wat mensen nog wél kunnen het uitgangspunt voor activiteiten. Dat bleek zo veel dat Joke de opzet van verhalen liet uitgroeien tot een project. Bekijk de korte film:
https://www.youtube.com/watch?v=kaMq4mN7a50. voor een impressie van het werken met de verhalen, Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september 2016, werd de verhalenbundel
‘Ik weet nog goed…’ gelanceerd op het zorgsymposium van het VUmc Alzheimercentrum en aan alle deelnemers cadeau gedaan.
Kraamkamer van theaterproductie
Omdat het Odensehuis volop de ruimte voor eigen initiatieven geeft, is deze vernieuwende vorm van dagbesteding een paradijs voor creatievelingen en kunstenaars. Het eerste Odensehuis van het land (Amsterdam-Zuid, 2009) vatte in 2017 het gewaagde plan op om de mensen zélf op de planken te krijgen en werd zo de kraamkamer van een theaterproductie. Bekijk een levendige impressie daarvan:
https://youtu.be/bW9MpW4xeMk. Op Wereld Alzheimer Dag 2018 verscheen ‘
Een kijkje achter de schermen. Theater maken met mensen met beginnende dementie’: dat beschrijft hoe dit hele proces verliep, gelardeerd met sprankelende foto’s en een ‘Aan de slag’ onderdeel vol praktische adviezen, tips en checklists.
Jonge nieuwkomers
Doordat in het theaterstuk jonge nieuwkomers succesvol meespeelden, onderzocht Joke wat ze hen op schrijfgebied te bieden had. Vanuit de praktijk op de Eloutschool ontwikkelde zij specifiek voor hen het Prentenleesboek
Kat Kaat is weg om op een speelse manier te leren lezen, terwijl de kinderen tegelijk nog bezig zijn om een nieuwe taal te leren kennen.
Publicaties
Voorleesverhalen en activiteiten voor mensen met beginnende dementie
Theater maken met mensen met beginnende dementie