Gratis verzending vanaf €20

Simon van der Weele


Simon van der Weele is filosoof en etnograaf. Hij is als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Zijn onderzoek spitst zich toe op de ethische spanningen die zich voordoen in professionele ondersteuning in de langdurige zorg. Hoe navigeren professionals en cliënten samen de morele pijnpunten waar zij tegenaan lopen?
Simon heeft al meer dan vijf jaar onderzoekservaring in de gehandicaptensector. In 2019 verscheen van zijn hand (samen met anderen) Zorgen als Ambacht (Uitgeverij de Graaff), over het ambachtelijke werk van zorgprofessionals in de gehandicaptensector. In 2022 verdedigde hij cum laude zijn proefschrift The Moral Charge of Dependency, waarin hij de dagelijkse worstelingen met afhankelijkheid en onafhankelijkheid van zorgprofessionals en mensen met een beperking thematiseert.
Daarnaast publiceerde Simon vele wetenschappelijke artikelen, columns en blogs over zijn verschillende onderzoeken en treedt hij regelmatig op als spreker bij zorginstellingen, congressen en wetenschapsfestivals.

Publicaties

Een wereld van verschil (2024)

Instellingsterreinen en het goede leven voor mensen met een verstandelijke beperking
Simon van der Weele