Gratis verzending vanaf €20

Paraplu voor pleegouders in de juridische praktijk

Mariska Kramer  

ISBN 9789088506543 | 224 pagina's | Paperback | 6e druk, 2022

Omschrijving

En dan ben je pleegouder…

Of je er nu bewust voor kiest of er toevallig ‘in rolt’, als pleegouder heb je de verantwoordelijkheid voor een kind van andere ouders. Je wilt je pleegkind een warm thuis bieden - en de nodige bescherming. Tegelijkertijd loop je als pleegouder tegen ingewikkelde wetgeving aan. Daarom schreef Mariska Kramer speciaal voor pleegouders de ‘Paraplu voor pleegouders’. Een boek vol juridische en praktische tips over pleegzorg, geschreven in gewone mensentaal en vol voorbeelden uit de dagelijkse praktijk:

Marco en Elisabeth zorgen al ruim twee jaar voor Daisy (3). Zij is onder toezicht gesteld en uit huis geplaatst. Marco en Elisabeth zijn het niet eens met de omgangsregeling met de vader van Daisy, die de gecertificeerde instelling heeft vastgesteld. Ze vinden dat die te veel tegemoet komt aan de wensen van de vader en te weinig rekening houdt met de draagkracht van Daisy. Na de bezoeken is zij vaak dagen van slag. De pleegouders proberen de gezinsvoogdijwerker ervan te overtuigen dat het beter is om deze omgangsregeling aan te passen. De pleegzorgaanbieder is het eens met de pleegouders. Toch houdt de gecertificeerde instelling, ook na gesprekken met de pleegouders en de pleegzorgaanbieder, vast aan de wekelijkse omgangsregeling.

Een onmogelijke situatie? Wat zijn de rechten van de pleegouders en wat zijn de rechten van het pleegkind? Hoe kunnen de pleegouders de belangen van Daisy behartigen? Wat is de geschillenregeling en hoe werkt die hier? Deze en vele andere vragen komen aan bod in het boek.

Mariska Kramer werkt al jaren als advocaat in de jeugdzorg en houdt zich vooral bezig met de rechten van (pleeg)kinderen en (pleeg)ouders. Zij publiceert regelmatig over dit onderwerp en heeft een vaste juridische rubriek in Mobiel, tijdschrift voor pleegzorg.
In 2005 schreef zij de eerste Paraplu voor Pleegouders dat al gauw een bekend naslagwerk werd voor pleegouders en professionals in de pleegzorg . In deze jongste editie verwerkte zij haar jarenlange ervaring en de gewijzigde wetgeving.
Een praktisch en oplossingsgericht boek voor alledaagse juridische vragen rond pleegzorg – ook voor de professional.
 

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: