Gratis verzending vanaf €20

Woelig gevoelig

Werken met reflexen bij onbegrepen gedrag

Carla van Wensen  

ISBN 9789085601074 | E-ISBN 9789461540652 | 160 pagina's | Paperback | 2e druk, 2023

Omschrijving

Kinderen en jongeren die buiten de lijntjes kleuren – het zijn de dromers, de ‘snelle Jelles’, de clowntjes, de uitvinders, de helpers of de dwarslopers. Velen van hen belanden in het hulpverleningscircuit, omdat hun gedrag niet wordt begrepen of als lastig wordt gezien. Soms krijgen zij een diagnose als ADD, ADHD of autisme. Vaker worden ze gelabeld aan de hand van hun gedrag, zoals brutaal, depressief of angstig. Maar is dat terecht?
Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijgt de lezer een inkijk achter het zichtbare gedrag van het kind, de invloed hierop van beschermende primaire reflexen, en de rol van de omgeving hierin. Van belang is om eerst het lijf te kalmeren. Pas dan ontstaat er ruimte om fysiek en emotioneel te reguleren én te verwerken. Authentiek contact, liefdevolle aanraking en bewegen is hiervoor de basis, naast het stellen van de vraag: ‘Lief kind, wat heb je nodig?’

Woelig gevoelig is geschreven voor iedereen die zelf kinderen heeft en voor hen die met kinderen werken. Het is een vervolg op Prachtig lastig; Onbegrepen gedrag en reflexpatronen (Uitgeverij SWP, derde druk 2022), en staat tegelijkertijd op zichzelf.

Carla van Wensen heeft zich na haar opleiding tot fysiotherapeut gespecialiseerd in het holistisch werken met kinderen en jongeren.

Review

"De auteur nodigt je op een hartverwarmende manier uit om nieuwsgierig te blijven naar dat wat er speelt bij het kind dat lastig of niet-begrepen gedrag vertoont. (...) De vele praktijkvoorbeelden, ervaringen en de achtergrondinformatie over primaire reflexen onderbouwen haar verhaal. Authenticiteit, congruent zijn en liefdevol contact zorgen voor veiligheid en verbinding. Niet alleen tegenover de ander, vooral tegenover zichzelf als kind. Het maakt dat het lukt om te luisteren naar de primaire reflexen en dat wat zijn lijf hem vertelt."
- Uit een recensie van HJK, juni 2023.

"Het gekke is: Van Wensen ziet in haar praktijk nooit kinderen met lastig gedrag. Terwijl ze om die reden wel bij haar worden aangemeld. Wat ze wel ziet, zijn overmoeide, soms zelfs uitgeputte kinderen. Ze komen niet tot rust. (...) Van Wensen heeft een prettige schrijfstijl, waardoor je gelijk meegenomen wordt naar de kinderen. Ze verwoordt haar ervaringen beeldend en pakkend, waarbij je de rust proeft die van haar uitgaat."
- Uit een recensie van Vakblad Klik, mei 2023. 

“De oefeningen worden veelal uitgelegd met illustraties.  Ook is er een link van de (over)beschermende reflexen met bepaalde lichamelijke klachten, zoals eczeem, obstipatie en astma. Door het boek heen lees je waar Carla haar kennis vandaan heeft en op welke plek of van wie ze de verschillende oefeningen en ervaring heeft geleerd. De Masgutova-methode bijvoorbeeld. (...) Het is leuk om te lezen hoe zij alle punten bij elkaar brengt, het lijf, emoties, ervaringen en daar een simpele maar doeltreffende behandeling voor geeft die ouders en kinderen samen kunnen oefenen. Ik hoop dat Woelig gevoelig andere professionals zal inspireren en dit boek de tweede uit een lange reeks is.”
- Uit een recensie van vakblad Vroeg (december 2022)

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: