Gratis verzending vanaf €20

Prachtig lastig

Onbegrepen gedrag en reflexpatronen

Carla van Wensen  

ISBN 9789088509421 | 144 Pagina's | Hardcover | 3e druk, 2022

Omschrijving

Wiebelkonten, extreme dromers, driftkikkers, moeilijke slapers, kinderen met absences of kinderen die zich zo bedreigd voelen dat je niet eens naar ze mag kijken.
Deze kinderen lopen vast. Via het bewegen, lichaamstaal en emoties laten ze weten dat het niet goed met hen gaat. Het zijn reddingsacties om zich staande te houden, aangestuurd door het brein en zijn beschermende, primaire reflexen.

Dit wordt niet altijd herkend waardoor er alleen hulp wordt geboden voor datgene wat er aan de buitenkant zichtbaar is. Het kind wordt geholpen om zijn emoties te reguleren, prikkels beter te verwerken of het krijgt ondersteuning voor schoolse taken. Maar er is meer.

Prachtig lastig gaat over de onlosmakelijke verbinding tussen de ontwikkeling van het kinderbrein en het bewegen. Het beschrijft hoe je aan de manier van bewegen van het kind kunt zien waar het vastloopt, waarom het vastloopt en wat er nodig is om het makkelijker te maken. Liefdevolle aanraking en bewegen zijn hierbij van groot belang.

Dit boek is bedoeld als inspiratie. Er zijn ouders en professionals die zich afvragen: Hoe kan ik mijn kind nog meer ondersteunen? Wat zou ik nog meer kunnen betekenen voor dit kind? Voor die groep is dit boek.

Erratum: Tot onze spijt is de illustratie van de Triune Brain op bladzijde 24 gespiegeld geplaatst in de eerste druk van het boek. Klik hier voor de juiste afbeelding.

Recensies

"Dit boek geeft meer inzicht in de ontwikkeling van kinderen en de koppeling van brein-reflexen en gedrag. Heel indrukwekkend is hoe de auteur dit gedrag snel kan interpreteren en erop kan reageren. Dit boek helpt om gedrag van kinderen in een ander daglicht te zien en te weten dat aanraking en beweging van belang zijn."
- Uit een recensie van Vakblad Sociaal werk, nummer 4 2020.

"Dit boek is bedoeld als inspiratie. Er zijn ouders en professionals die zich afvragen: Hoe kan ik mijn kind nog meer ondersteunen? Wat zou ik nog meer kunnen betekenen voor dit kind? Voor die groep is dit boek."
-
Uit een recensie van Vakblad Vroeg (augustus 2020)

"Dit boek brengt zicht op de onlosmakelijke verbinding tussen de ontwikkeling van het kinderbrein in de vroegste periode en het later bewegen in de kinderjaren. De manier van bewegen laat zien waar en waarom het vastloopt alsmede de technieken die hierbij kunnen bijdragen om dit verstoorde proces te verhelpen. Hierbij wordt niet alleen aandacht besteed aan de uiterlijke en zichtbare reacties, maar ook aan de prikkelverwerking en het emotionele reguleren van deze indrukken."
-
Uit een recensie van NBD Biblion (januari 2020)

"De reflexen, waarover pasgeboren baby's beschikken, vormen de basis voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en de hersenen. Het zijn de bewegingspatronen, aangestuurd door het brein, die je niet bewust kunt beïnvloeden. In een gezonde situatie krijgen baby's meer controle over de bewegingen en doven de meeste reflexen na een half jaar uit. Wanneer dat niet het geval is, door bijvoorbeeld het gemis aan basisveiligheid, spreekt men van niet geïntegreerde reflexen. Hierdoor kunnen kinderen instinctief en intuïtief gedrag laten zien, waardoor ze als 'lastig' gezien worden. Door goed te kijken naar de manier van bewegen kan duidelijk worden waar en waarom een kind vastloopt en wat er nodig is om het kind hierbij te helpen.''
-
Uit het vakblad HJK, nummer 9 mei 2020.

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: