Gratis verzending vanaf €20

Hoe gaat het met jou?

Kijken naar het welbevinden van kinderen

Marielle Balledux   Josette Hoex  

ISBN 9789085600442 | Paperback | 1ste druk
Deze uitgave is digitaal beschikbaar
op kinderopvangkennis.nl

Omschrijving

Nu steeds meer kinderen een deel van hun leven doorbrengen op het kinderdagverblijf, bij een gastouder of op de buitenschoolse opvang is het belangrijk dat er veel aandacht besteed wordt aan die opvangomgeving. Het moet een plaats zijn waar een kind graag is, waar het plezier heeft, waar het vriendjes maakt, waar het avonturen beleeft. Een plaats waar gelachen en gehuild mag worden. Een plaats waar een kind zich kan 'wel-bevinden’. Op allerlei manieren doen ouders, gastouders en leidsters hun best om die goede en fijne opvangplaats voor kinderen te maken. En gelukkig lukt dat op de meeste plaatsen prima.
Toch zijn er momenten dat je als ouder denkt: vindt mijn kind het eigenlijk nog wel leuk op de opvang, want ze huilt steeds als we thuis vertrekken. En ook als gastouder vraag je je wel eens af: waarom zit die kleine de laatste tijd toch zo vaak stilletjes op de bank; zou hij het niet meer fijn vinden hier?

Dit zijn heel normale vragen die iedere ouder en gastouder op z'n tijd zal stellen. Vragen, waarop het antwoord niet altijd makkelijk te vinden is. Zeker bij jonge kinderen valt het niet mee om te ontdekken wat er aan de hand is. En ook grotere kinderen durven of kunnen niet altijd vertellen dat er iets niet goed met ze gaat. 
Maar gelukkig ‘vertellen’ mensen niet alleen met woorden. Kinderen laten ook op andere manieren zien en horen hoe het met ze gaat. Want die ouder van dat kind dat iedere dag huilend de deur uitgaat, maakt zich zorgen, ook al zegt dat kind niet dat ze niet wil. En ook die gastouder gaat nadenken over haar  stille gastkindje, ook  al zegt hij niet dat hij steeds buikpijn heeft. Die ouder en gastouder zien dat er iets ‘anders dan anders’ gaat. Dat het kind zich ‘anders dan anders’ gedraagt. En zij vragen zich dan af: wat kan er aan de hand zijn en wat kan ik daar aan doen?
Dit boek helpt u bij het zoeken naar een antwoord op de vragen: hoe gaat het met dit kind? Wat kan er aan de hand zijn? En wat kan ik daar aan doen? Want het liefste  willen we dat kinderen het fijn hebben bij de gastouder. Daar doet iedere gastouder haar best voor, iedere opvangdag opnieuw. 

En dat is werken aan kwaliteit: je best blijven doen om die goede en gezonde, die leuke en vertrouwde, die gezellige en spannende opvangomgeving te maken. Een omvangomgeving waar kinderen en ouders en gastouders graag zijn! 

We hopen dat dit boek hierbij helpt.