Gratis verzending vanaf €20

Chatten: uitdaging of drempel

Methodische handleiding voor toegankelijke online hulpverlening
(groter formaat boek)

Gerda de Groot  

ISBN 9789088501753 | 96 pagina's | Paperback | 2010
Deze uitgave is digitaal beschikbaar
op sociaaldigitaal.nl

Omschrijving

X: @!!!!
Prof: Hallo X, ik zie dat je erg boos bent, wat is er gebeurd?


Online hulpverlening sluit aan bij iedereen voor wie internet een vanzelfsprekend middel is in ontmoeting, communicatie en informatievoorziening. Zeker bij indringende ervaringen is hulp via internet voor velen toegankelijker dan de reguliere hulpverlening; de anonimiteit maakt het mogelijk vragen of problemen te bespreken ondanks gevoelens als onzekerheid, schuld of schaamte.

Het succes van online hulpverlening laat zich zien in de vele varianten die er inmiddels zijn; van geprotocolliseerde behandeling tot en met laagdrempelig chatcontact. Chatmetfier.nl richt zich op die laatste vorm, laagdrempelig contact, waardoor juist groepen bereikt kunnen worden die we in de reguliere hulpverlening (nog) niet zien. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren die verkeren in foute netwerken, jongeren uit eerculturen en jongeren die te maken hebben met uit de hand lopende ruzies…

Uitdaging of drempel?
X. laat in zijn tekens zien dat hij boos is. Online hulpverlening via chatcontact is direct. De kern van de gesprekken ligt vaak al snel zichtbaar op het scherm. Dat maakt het contact bijzonder, transparant en dynamisch. Omdat het gesprek letterlijk volledig inzichtelijk is, biedt het bovendien ter plekke gelegenheid voor reflectie op het professionele handelen… Een uitdaging!

Deze handleiding biedt, door de beschrijving van het methodisch proces en de uitgewerkte praktijkvoorbeelden, de kans aan professionals en studenten om zich de professionele chatkunst toe te eigenen, eventuele drempels te verlagen en de uitdaging van het online contact met klanten aan te gaan.

Chatmetfier.nl heeft een wereldwijd bereik en is onderdeel van Fier Fryslân, expertisecentrum op het gebied van hulpverlening bij geweld in afhankelijkheidsrelaties. Subsidies van het Kinderpostzegelfonds, het interdepartementale programmabureau Eergerelateerd Geweld dat is ondergebracht bij het Ministerie van Justitie, de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden hebben het mogelijk gemaakt de methodische werkwijze door te ontwikkelen en deze publicatie te realiseren.

 

 Op de hoogte blijven van nieuwe internetopvoeding-titels? Vul uw mailadres hier in:

 

 

 Bestel het boek hier:

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over dit onderwerp