Gratis verzending vanaf €20

Vertrouwen in je klas

Emotionele veiligheid op de basisschool met TA

Theo van der Heijden   Danielle van der Heijden   Tamar Kopmels  

ISBN 9789088506666 | 200 pagina's | Paperback | 3e druk, 2023
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Een vertrouwensrelatie tussen kinderen en leerkrachten is de basis voor een veilig leerklimaat. Dit is het uitgangspunt van het boek Vertrouwen in je klas.

Centraal staan de psychologische processen die spelen in de interacties tussen leerkracht en kind, tussen leerkracht en ouders, tussen kinderen onderling en tussen leerkrachten onderling. Als leerkrachten meer zicht hebben op deze processen en bereid zijn hier bij zichzelf naar te kijken, kan het vertrouwen in zichzelf, het vertrouwen in de kinderen en het wederzijdse vertrouwen groeien.
De basis voor de aanpak zijn inzichten uit de Transactionele Analyse (TA). Dit model is vertaald naar voor leerkrachten herkenbare thema’s als omgaan met onrust bij kinderen, schuld en schaamte, reddergedrag van leerkrachten, onzekerheid van leerkrachten, omgaan met pesten en conflicten met collega’s en ouders.

We werken in het boek steeds vanuit concrete casuïstiek. Ieder hoofdstuk start met een verhaal vanuit verschillende perspectieven: leerkracht, kind(eren), ouders, collega’s. Dit zijn uit het leven gegrepen verhalen op basis van waargebeurde ervaringen van leerkrachten en ouders, die Danielle van der Heijden tot leven brengt. Daar laten Theo van der Heijden en Tamar Kopmels dan de theorie van TA op los: Welke processen spelen hier? Hoe kun je belemmerende patronen doorbreken? Leerkrachten krijgen zo op een diepgaande én milde manier zicht op hun eigen mogelijkheden in dergelijke situaties.

Dan biedt ieder hoofdstuk een ‘contraverhaal’: een visioen van hoe een lastige situatie zou kunnen transformeren als je vanuit vertrouwen naar jezelf en de ander kan kijken. Tot slot zijn er rond elk thema praktische handreikingen, opdrachten en bemoedigingen om de leerkracht een hart onder de riem te steken. Bij ieder thema kan bovendien ondersteunend materiaal worden gedownload.

Recensies

"Het boek heeft een heldere opbouw en geeft waardevolle en uitgewerkte voorbeelden en handvatten. De illustraties in het boek zijn zeer ondersteunend om de theorie van de TA duidelijk te maken en de vele opdrachten en vragen bij ieder hoofdstuk zorgen ervoor dat je als lezer met dit model aan de slag wil gaan."
- Uit een recensie van HJK, februari 2023. 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Pedagogiek Digitaal