In balans

Opvoeden in de kinderopvang volgens de Gordonmethode

Saskia Henderson  

ISBN 9789088500381 | 128 Pagina's | Paperback | 4e druk, 2016

Omschrijving

Werken met kinderen in de kinderopvang - of het nu gaat om peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of via een gastouderbureau - geeft veel plezier, maar ook een grote werkdruk en veel verantwoordelijkheid. Bovendien stellen ouders hoge eisen. De pedagogisch werkers hebben als belangrijkste taak ervoor te zorgen dat de aan hen toevertrouwde kinderen evenwichtig opgroeien. Dit valt niet altijd mee.
De Gordonmethode biedt hen een steuntje in de rug. In deze methode staat het in stand houden van gelijkwaardige, plezierige relaties centraal. Kinderen ontwikkelen zelfvertrouwen en worden zelfstandiger. Conflicten worden anders opgelost, waardoor de rust in de groep toeneemt. Ook in de omgang met ouders en collega’s zijn de communicatieve vaardigheden uit de Gordonmethode bruikbaar. Dit vergroot het onderlinge vertrouwen.
Het resultaat is een betere balans in de behoeften van ouders, kinderen en pedagogisch medewerkers, en een verbeterde werksfeer.

In dit boek vind je informatie over de Gordonmethode en maak je kennis met de diverse communicatievaardigheden, zoals actief luisteren, ik-boodschappen, overschakelen en de overlegmethode. Er zijn veel voorbeelden uit de praktijk in opgenomen.
Het is bestemd voor pedagogisch werkers, ook wel groepsleid(st)ers genoemd, werkzaam in kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang en gastouderbureaus.


Recensie NBD Biblion
 


Nanda Amse, leidinggevende Kids First Kinderopvang Almere: ‘Het is een makkelijk leesbaar boek, met veel informatie dat bijdraagt aan een prettige manier van communiceren met kinderen. Het boekje is erg leerzaam en goed toe te passen in de praktijk. Tevens staan er veel duidelijke en herkenbare voorbeelden in. Een echte aanrader voor kinderopvangorganisaties en ouders met kinderen.’

Suzanne Melchers, overblijfcoördinator Uithoornse Kinderopvang: ‘Ik vind het boek gemakkelijk leesbaar. Het is heel duidelijk en overzichtelijk. Fijn ook om later nog eens iets in op te zoeken. Ik heb er veel aan gehad!’

Wilma Kramps, pedagogisch medewerkster Kids First Kinderopvang Almere: ‘Door het lezen van het boekje merkte ik dat ik de situaties die ik las herkende vanuit mijn werk. De methode die in de voorbeelden van het boekje wordt omschreven heb ik kunnen toepassen in de praktijk, het resultaat werkte erg plezierig. Door deze methode geregeld toe te passen, maak je het steeds meer eigen en merk ik dat het heel effectief is.’