Transactionele Analyse

Het handboek voor persoonlijk en professioneel gebruik

Ian Stewart & Vann Joines

ISBN 9789066659360 | 320 Pagina's | Hardcover | 12e druk, 2020

Omschrijving

De Transactionele Analyse (TA) biedt een model voor het verkrijgen van inzicht in de individuele persoonlijkheid, in intermenselijke verhoudingen en communicatie. Het model werd oorspronkelijk ontwikkeld door Eric Berne (1910-1970). Berne was van mening dat de begrippen van de psychotherapie voor de cliënt net zo toegankelijk moeten zijn als voor professioneel werkers. Vanuit deze gedachte schreven Ian Stewart en Vann Joines dit boek. Hierin geven zij de begrippen en concepten van de Transactionele Analyse op een heldere en toegankelijk wijze weer.

De Transactionele Analyse heeft internationale erkenning verworven als professionele benaderingswijze voor psychotherapie, counseling, onderwijs en educatie en managementopleidingen. Ian Stewart en Vann Joines laten u in dit boek kennismaken met de grote toepassingen van de Transactionele Analyse.
Nu de Transactionele Analyse in Nederland meer actueel is dan ooit, is dit het goede moment voor deze vertaling die dient als kennismaking met de Transactionele Analyse.

Dit handboek is zowel geschikt voor professioneel gebruik als voor individuele zelfstudie. Het bevat de inhoud van de officiëleen internationaal erkende TA 101. De TA 101 vormt een inleiding tot de fundamentele theorie van de Transactionele Analyse. Kennis hiervan is voorwaarde voor toelating tot erkende TA-opleidingen en -examens.

De officiële introductiecursus TA-101

image

In de tekst zijn oefeningen voor gebruik door individuen en groepen opgenomen. De auteurs stellen: 'Als u dit boek doorgelezen hebt en tevens de oefeningen hebt gedaan, dan zult u ongetwijfeld heel wat meer over uzelf weten dan toen u begon.'

Recensies op Bol.com
De mens staat in voortdurende wisselwerking met zijn omgeving: hij wordt beïnvloed door de omgeving en hij beïnvloedt die omgeving. Dit boek geeft inzicht in deze interactie. Dit inzicht verklaart wie we zijn en waarom we zo zijn. Door dit inzicht kunnen we onszelf ook veranderen en daardoor een wending geven aan ons leven. Al 20 jaar lang is dit het standaardwerk dat een fundament legt onder theorieën die de interactie van de mens met zijn omgeving en omgekeerd verklaart. Het boek is niet alleen geschreven voor de professional maar voor iedereen die wil weten waarom hij is zoals hij is.

Goed boek, duidelijk en verhelderend. Als iedereen dit boek leest op zijn 18e zijn de hulpverleners niet meer nodig. Ouders en kinderen hebben dan een prettige tijd met elkaar.

Het is een erg interessant boek. Het is lastig om doorheen te komen omdat het vrij formeel is geschreven. Maar dit boek is erg leerzaam. Als je (meer) wilt leren over de Transactionele Analyse, is dit boek zeker aan te raden.