Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden

Prikkelverwerking, lichaamsgevoel, dyspraxie en executieve functies bij ASS, AD(H)D, DCD

Anneke Groot  

ISBN 9789085600978 | 208 Pagina's | Paperback | 2e druk, 2021

Omschrijving

Neurospeciale kinderen leren en reageren anders, omdat hun hersenen zich anders ontwikkelen, zoals bij ASS, AD(H)D, DCD en soms ook bij VB, TOS en dyslexie. Ze aanspreken op hun gedrag werkt dan ook vaak niet. Dit boek geeft nieuwe inzichten in hoe hun gedrag een weerspiegeling is van onderliggende problemen.

Neurospeciale kinderen hebben een aantal opvallende overeenkomsten. Ze hebben moeite om zichzelf te ervaren door hun prikkelverwerking. Dat heeft invloed op hun eigen lichaamsbesef, motorische coördinatie (dyspraxie) en executieve functies en gevolgen voor hun sociale, emotionele, communicatieve en cognitieve ontwikkeling.

Het boek geeft stap voor stap meer inzicht in prikkelverwerking, je eigen attitude, dyspraxie en executieve functies en biedt oplossingen om neurospeciale kinderen te begeleiden in zorg, onderwijs en opvoeding.

Dit is een belangrijk boek voor iedereen die met deze kinderen en jongeren werkt, zoals jeugd- en gezinsprofessionals, (ortho)pedagogen, (gz-)psychologen, fysiotherapeuten, PMT’ers, logopedisten, revalidatieteams, sensorische informatieverwerkingstherapeuten, ib’ers en leerkrachten (speciaal) onderwijs, begeleiders verstandelijk gehandicaptenzorg en natuurlijk ouders.

Anneke Groot is trainer van professionals en ouders bij stichting Horison en is al jarenlang gewaardeerd deskundige op het gebied van autisme. Ze schreef eerder het boek Houvast.

Met veel plezier leer ik van Anneke en haar zoon met andere ogen te kijken naar neurospeciale kinderen, naar eigenheid. Dit helpt me bij het ondersteunen van kinderen, ouders, familieleden en zorgmedewerkers. Dit boek draagt daar ook weer aan bij met treffende omschrijvingen en voorbeelden. De verschillende bouwstenen beschrijven de diversiteit en 'vloeibaarheid' van het voelen, denken en doen met tips en adviezen voor uitdagingen in het dagelijks leven. 

Angelique Kester, ergotherapeut

Ik ben zo blij dat je dit hebt geschreven. Wat een sterk en interessant boek. Meer aandacht voor dyspraxie is belangrijk. Voor de ouders, de begeleiders en de Charlies. Nog steeds denken mensen dat mijn zoon niet luistert of het niet snapt, terwijl er iets heel anders aan de hand is. Hij is informatie aan het verwerken. Sinds ik dat van jou heb geleerd, kunnen Charlie en ik veel beter met elkaar communiceren. Hij krijgt de tijd en ik geniet van hoe het kwartje valt bij hem. Terwijl hij een weloverwogen keuze maakt en vervolgens tot actie over gaat. Alles  -  In  -  Zijn  -  Tijd. 

Romana Vrede, actrice

Wat een prachtig boek heb je geschreven! Het leest vlot, is laagdrempelig en ondertussen staan er zóveel rake, goede en duidelijke informatie.  

Tineke, moeder van twee neurospeciale zoons

Ik ben een vrouw met autisme. Je schreef een boek over mij! Ik heb me begrepen, gezien en gehoord gevoeld bij het lezen van dit boek.  Houvast is voor mij het liefste boek wat er over autisme geschreven is en je hebt opnieuw met hetzelfde respect, dezelfde liefde en het oprechte begrip dit boek geschreven. Eindelijk weer eens een boek wat het probleem niet bij ons legt, ons niet tot een probleem maakt en ons niet wenst te repareren.

Janneke Geijsberts, ervaringsdeskundige

Bij de lancering van het boek is ook een Facebookpagina verschenen. Deze is hier te vinden.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over dit onderwerp