Presenteren = leuk!

Voor kinderen van 9 tot 12 jaar, hun ouders en leerkrachten

Pauline van Aken  

ISBN 9789085606727 | 108 Pagina's | Paperback

Omschrijving

Presenteren is leuk! Vooral wanneer je ontspannen bent en plezier hebt in het houden van je spreekbeurt. Soms durf je niet en gieren de zenuwen door je keel. Dat voelt niet fijn. Gelukkig kun je ontspannen leren presenteren.

Keesje is een meisje van 10 jaar: Ik vind presenteren cool, want dan kan ik op een leuke manier leren en iets doorgeven.
Lars is een jongen van 11 jaar: Een spreekbeurt houden vind ik denk ik wel leuk, als ik niet zo zenuwachtig zou zijn.
Bink is een jongen van 12 jaar: Dit boek is handig voor nu en later!

In dit boek vinden kinderen, ouders en leerkrachten inspiratie, tips en handvatten waarmee je je zenuwen de baas kunt blijven. Met de oefeningen in het boek leren (jonge) sprekers zich te ontspannen en ontdekken ze hoe ze hun negatieve gedachten opzij kunnen zetten.
Ook is er serieuze aandacht voor de inhoud. Wat ga je vertellen en aan wie? Hoe bouw je je spreekbeurt op? Daar vind je praktische en leuke voorbeelden van in het boek. En, een heel belangrijke tip, werken aan de inhoud kost tijd.
Vervolgens krijgt de lezer aanwijzingen over de presentatie zelf. Oefen hardop, kies je ondersteunende hulpmiddelen. Let op taalgebruik, spraakgebruik, stemgebruik, let op je houding en je uiterlijk. Wat straal je uit? Met de afsluitende checklist kun je alles nog eens nalopen.
Help een spreekbeurt! Bij het idee alleen al raken veel kinderen in de stress. Er is hoop, presenteren kan heel leuk zijn als je maar bereid bent veel te oefenen. Je moet drie dingen doen: ten eerste moet je jezelf leren te ontspannen. Daarvoor zijn er oefeningen opgenomen in het boek. Ten tweede moet je voorbereiding goed zijn en als laatste moet je ervoor zorgen dat de spreekbeurt inhoudelijk goed is ingedeeld (weet WAT je zegt) en je taalgebruik en stemgebruik duidelijk zijn (weet HOE je het zegt). Tijdens je presentatie kun je als aanvulling een Powerpoint of Prezi gebruiken, maar zet daar niet te veel tekst op. Al deze handige tips zijn in dit boek stap voor stap weergegeven. Heel belangrijke tips staan in een kader of zijn oranje van kleur. Het boekje is in heldere taal geschreven en veel kinderen zullen hier wat van opsteken. Aanbevolen voor o.a. basisscholen. Vanaf ca. 9 jaar, en ook voor iets oudere kinderen die moeilijk lezen.
Recensie door B. Handgraaf voor de NBD Biblion.

Kindvriendelijk geschreven! Een aanrader voor kinderen die een presentatie moeten geven met tips waar menig volwassen spreker ook baat bij zal hebben, zoals in de feedback naar kinderen.
Carolina van den Bouwhuijsen, directeur OBS Graaf Floris.

Samen lezen, doen en leren! Mijn zoon en ik vonden het boek erg leuk en inspirerend, met leuke praktische oefeningen.
Jacqueline, moeder van Toby (9 jaar).

Download hier de Presentatiechecklist

Meer over Pauline van Aken en de trainingen die zij geeft, vindt u op haar eigen site: www.boeiendpresenteren.nl