Gratis verzending vanaf €20

Presenteren = leuk!

Voor kinderen van 9 tot 12 jaar, hun ouders en leerkrachten

Pauline van Aken  

ISBN 9789085606727 | 108 pagina's | Paperback | 2016

Omschrijving

Presenteren is leuk! Vooral wanneer je ontspannen bent en plezier hebt in het houden van je spreekbeurt. Soms durf je niet en gieren de zenuwen door je keel. Dat voelt niet fijn. Gelukkig kun je ontspannen leren presenteren.

Keesje is een meisje van 10 jaar: Ik vind presenteren cool, want dan kan ik op een leuke manier leren en iets doorgeven.
Lars is een jongen van 11 jaar: Een spreekbeurt houden vind ik denk ik wel leuk, als ik niet zo zenuwachtig zou zijn.
Bink is een jongen van 12 jaar: Dit boek is handig voor nu en later!

In dit boek vinden kinderen, ouders en leerkrachten inspiratie, tips en handvatten waarmee je je zenuwen de baas kunt blijven. Met de oefeningen in het boek leren (jonge) sprekers zich te ontspannen en ontdekken ze hoe ze hun negatieve gedachten opzij kunnen zetten.
Ook is er serieuze aandacht voor de inhoud. Wat ga je vertellen en aan wie? Hoe bouw je je spreekbeurt op? Daar vind je praktische en leuke voorbeelden van in het boek. En, een heel belangrijke tip, werken aan de inhoud kost tijd.
Vervolgens krijgt de lezer aanwijzingen over de presentatie zelf. Oefen hardop, kies je ondersteunende hulpmiddelen. Let op taalgebruik, spraakgebruik, stemgebruik, let op je houding en je uiterlijk. Wat straal je uit? Met de afsluitende checklist kun je alles nog eens nalopen.

"Als logopedist kun je samen met je cliënt / leerling bekijken waardoor het kind veel spanning ervaart bij een spreekbeurt en gerichte tips uit het boek mee naar huis geven om te oefenen. (...) Het boek is geschreven door logopedist Pauline van Aken. De logopedische invalshoek met veel technieken en tips op het geven van een ontspannen presentatie is een welkome aanvulling op boeken en informatieve websites met informatie over de inhoud van een presentatie." (Tijdschrift voor Logopedie, juni 2020)

Help een spreekbeurt! Bij het idee alleen al raken veel kinderen in de stress. Er is hoop, presenteren kan heel leuk zijn als je maar bereid bent veel te oefenen. Je moet drie dingen doen: ten eerste moet je jezelf leren te ontspannen. Daarvoor zijn er oefeningen opgenomen in het boek. Ten tweede moet je voorbereiding goed zijn en als laatste moet je ervoor zorgen dat de spreekbeurt inhoudelijk goed is ingedeeld (weet WAT je zegt) en je taalgebruik en stemgebruik duidelijk zijn (weet HOE je het zegt). Tijdens je presentatie kun je als aanvulling een Powerpoint of Prezi gebruiken, maar zet daar niet te veel tekst op. Al deze handige tips zijn in dit boek stap voor stap weergegeven. Heel belangrijke tips staan in een kader of zijn oranje van kleur. Het boekje is in heldere taal geschreven en veel kinderen zullen hier wat van opsteken. Aanbevolen voor o.a. basisscholen. Vanaf ca. 9 jaar, en ook voor iets oudere kinderen die moeilijk lezen.
Recensie door B. Handgraaf voor de NBD Biblion.

Kindvriendelijk geschreven! Een aanrader voor kinderen die een presentatie moeten geven met tips waar menig volwassen spreker ook baat bij zal hebben, zoals in de feedback naar kinderen.
Carolina van den Bouwhuijsen, directeur OBS Graaf Floris.

Samen lezen, doen en leren! Mijn zoon en ik vonden het boek erg leuk en inspirerend, met leuke praktische oefeningen.
Jacqueline, moeder van Toby (9 jaar).

Beste Pauline, 
Ten eerste ben ik hartstikke blij dat ik het boek heb gekregen, want het is heel erg handig. Het boek zelf ziet er al erg leuk uit: vrolijke kaft, verschillende kleuren letters. Dan is het al veel leuker om er in te lezen. Ten tweede is het boek erg dik, dus dat betekent dat er veel informatie en tips in staan. Ik vind dat je echt met alles rekening hebt gehouden. Van leren hoe je het beste je boodschap kunt laten overkomen tot het proberen lekker laag in je buik te ademen. Het staat er gewoon allemaal in! Je legt alles zo duidelijk uit en voor alles zijn er stapjes over te vinden. Ik zit nu op de middelbare school en dan komen er heel veel momenten dat je presentaties moet geven. Erg fijn dus om zo’n boek in huis te hebben. Al helemaal als je presentaties in een andere taal moet presenteren! Dan heb je natuurlijk al heel veel stress over hoe je dat in hemelsnaam goed gaat doen. Dus met dit boek hoef je in ieder geval niet meer te stressen om hoe je moet presenteren!  

Groetjes, Liv Meiling (11 jaar, groep 8 Toverlaars in Etten-Leur)

Download hier de Presentatiechecklist

Meer over Pauline van Aken en de trainingen die zij geeft, vindt u op haar eigen site: www.boeiendpresenteren.nl
 

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: