Gratis verzending vanaf €20

Praktijkboek Psychotrauma

Ankie Driessen   Willie Langeland  

ISBN 9789088507373 | 176 pagina's | Paperback | 1ste druk, 2017
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Psychotrauma kent veel gezichten. De afgelopen jaren is de maatschappelijke belangstelling voor de ingrijpende gevolgen van traumatische gebeurtenissen in Nederland sterk toegenomen. Dit komt bijvoorbeeld aan het licht bij zaken van seksueel misbruik van kinderen maar ook bij grote rampen waarbij mensen in één klap hun gezin, familie, vrienden verloren. De gevolgen van psychisch leed kunnen leiden tot verschillende vormen van posttraumatische stressstoornissen.

Veel mensen zijn in staat traumatische gebeurtenissen met steun van hun eigen familie en vrienden te verwerken. Aandacht en begrip voor en erkenning van hun leed is altijd nodig. Professionele hulp is geboden bij degenen die het zelf niet kunnen verwerken, want confrontatie met een traumatische gebeurtenis of langdurend leed kan tot ernstige gevolgen leiden, voor zowel het slachtoffer als zijn of haar omgeving.

In dit boek worden helder en toegankelijk de verschillende traumatypen op een rij gezet, van enkelvoudig tot complex trauma en dissociatieve stoornis. Ook gaan de auteurs in op de mogelijkheden van praktisch toepasbare hulp: welke preventieve, eerste opvang- en behandelmogelijkheden zijn er, welke signalen zijn er als het niet goed gaat en wat kunnen de psychische en economische gevolgen zijn. Waar nodig wordt er onderscheid gemaakt tussen kinderen en volwassenen.

Dit praktijkboek door deskundigen geschreven, is bestemd voor hulpverleners, docenten en studenten (SPH, pedagogiek, mwd, verpleegkunde), psychologen, psychiaters (in opleiding), gezinscoaches en iedere professional die beroepshalve ook werkt met mensen met trauma’s. Snelle herkenning van signalen en het aanbieden van (professionele) hulp betekent meestal een verbetering van de kwaliteit van leven.

Aan dit praktijkboek schreven o.a. mee: Suzette Boon, Laura Hüning, Marloes de Kok, Ramón Lindauer, Aram Hasan, Karin Nijhof, Paul Prins, Eric de Soir, Kathleen Thomaes, Eric Vermetten, Dirk de Wachter, Iva Bicanic, Jackie June ter Heide.

Oog hebben voor psychotrauma en de uiteenlopende gevolgen ervan is essentieel voor werkers in de ggz en andere vormen van zorg. Het Praktijkboek Psychotrauma scherpt de blik en reikt tal van nuttige gereedschappen aan.
Frits Boer, emeritus hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie AMC

Wat een genoegen om in dit praktijkboek tal van experts aan te treffen die ... hun sporen hebben verdiend op het gebied van diagnostiek en behandeling van getraumatiseerde mensen. ... Het hele scala van klachten en problemen die je aan trauma kunt overhouden – van enkelvoudige gebeurtenissen tot en met chronische beschadigingen binnen familieverband – komt aan bod. Een prachtig overzicht voor iedere professional.
Nel Draijer, klinisch psycholoog - psychotherapeut

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: