Gratis verzending vanaf €20

De jonge beelddenker

Uitleg, tips en opdrachten voor leerkrachten en ouders
Full-colour uitgave

Tineke Verdoes  

ISBN 9789088504648 | 112 pagina's | Hardcover | 2e druk, 2016

Omschrijving

Bij de meeste kinderen die ouder worden verandert het denken, ze gaan steeds meer in taal denken. Het kind wordt een taaldenker. Bij een groot aantal kinderen gaat het anders. Zij blijven eerst denken in beelden en zoeken dan de taal erbij. We noemen ze beelddenkers.
In het huidige onderwijs wordt vooral een beroep gedaan op de linkerhersenhelft en dit is over het algemeen de zwakkere kant van een beelddenker. Om beide type kinderen tot hun recht te laten komen is het van belang dat leerkrachten hun onderwijs aan kunnen passen.

In De jonge beelddenker geeft Tineke Verdoes aan de hand van talloze praktijkvoorbeelden, casussen en tips aan hoe je dit als leerkracht op kunt pakken. Ze gaat in op de kenmerken van beelddenken, het sorteergedrag, de manier van problemen oplossen, het plannen en organiseren in de kleuterklas en groep 3, leren door middel van beleving. Ze laat aan de hand van taal- en rekenvoorbeelden zien hoe je rekening kunt houden met beelddenkers en daarbij put ze uit haar jarenlange ervaring als juf in de onderbouw.

Ook ouders van beelddenkers vinden in deze uitgave tal van heldere aanwijzingen, voorbeelden en tips hoe ze thuis hun beelddenker kunnen stimuleren.

Tineke Verdoes is moeder, leerkracht, remedial teacher, kindercoach en beelddenker. Zij heeft haar eigen remedial teaching praktijk.

Fragment uit: De jonge beelddenker

Veel jonge kinderen vinden het lastig om van links naar recht te schrijven of te lezen. De oogbeweging die je hier voor nodig hebt is nog te weinig ontwikkeld. Dit heeft ook te maken met de rijping van de hersenen. Toch kun je kinderen helpen door de volgende oefening regelmatig KORT te doen.

Zet links op een strook papier een stip. Dit is het beginpunt. Leg vervolgens wereldmateriaal (een boom, een koe, een varken, een kip) op de strook en laat het kind vanaf de stip vertellen wat het ziet liggen.

Wees creatief in spelvarianten. Ik haal wel eens een dier weg, ruil ze om, leg er een bij, maar telkens beginnen we links, zodat de oogbeweging kan worden ingeslepen. Schep voorwaarden voor het beelddenkende kind om stappen te kunnen zetten in zijn talige wereld. Deze kleine oefening heeft een groots effect. De kleuterklassen die deze oefening wekelijks herhaalden scoorden beter op de kleutercito. Er zitten namelijk veel vragen in de kleutercito die gebruik maken van het principe ‘van links naar rechts werken’.


Reviews

Belevend leren is: minimale theorie waarbij veel ruimte is voor praktisch oefenen en (directe) feedback. (…) De krachtige eigenschappen zoals vindingrijkheid en originaliteit uit het boek zouden ook in het rapport wel mogen terugkomen! (...) Het beelddenken is een interessant concept. En het is goed om je daar als professional of ouder in te verdiepen. De jonge beelddenkers zijn in ieder geval in goed gezelschap. Natuurkundige Albert Einstein zou ook een beelddenker zijn geweest.”
- Uit een recensie van StoerLeesVoer (juni 2021)

"Tineke Verdoes is erin geslaagd om een zeer informatief, maar ook praktisch boek te schrijven voor een ieder die te maken heeft met de opvoeding van en het onderwijs aan jonge, beelddenkende kinderen. (...) Het boek is mooi vormgegeven met prachtige foto’s en en leuke plaatjes. Ook op deze manier wordt aangesloten bij de beelddenkende lezer. Een aanrader dus, dit boek."
- Willemien Schollaart-Vogel, Choochem, juni 2014

"Het boek is voorzien van prachtige foto's en tekeningen. Het boek leest prettig en is zeker geschikt voor leraren en ouders."
- Uit Zorg Primair 7 (2014): De jonge beelddenker

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen:


Gerelateerde video